Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чому після їжі хочеться спати і як вирішити проблему

Почуття втоми та бажання спати після обіду може стати справжньою перепоною для продуктивності.

Чому після їди хочеться спати та як позбутися втрати енергії після ситного обіду, Фактам ICTV розповіла лікарка-гастроентеролог Ілона Буліч.

Чому після їди хочеться спати

Справді, після прийняття їжі більшість людей відчувають певну сонливість, бажання лягти в ліжко та подрімати, а не продовжувати активно працювати.

Зараз дивляться

– І це нормально, не треба лякатися чи шукати в себе якісь хвороби, розлади, проблеми зі здоровʼям, – наголошує пані Ілона.

Процес харчування та перетравлення їжі потребує затрат енергії, яку клітини органів травлення отримують за рахунок біохімічних реакцій.

Зрозуміло, що під час споживання їжі активно скорочуються та виділяють свої секрети шлунок, жовчний міхур, підшлункова залоза, кишківник, а печінка взагалі працює як величезна біохімічна лабораторія.

– Усі ці процеси потребують посилення кровообігу, а приплив крові до головного мозку певною мірою зменшується. З’являється сонливість через сповільнення процесів у мозку, – пояснює лікарка.

Крім того, наш внутрішній біологічний годинник у вигляді циркадних ритмів також впливає на процес появи сонливості після вживання їжі.

– Існують певні періоди активності та уповільнення роботи всіх органів і систем, – зазначає експертка.

Які продукти викликають втому після трапези

Під час прийняття їжі змінюються й гормональні співвідношення в організмі, що теж може призводити до виникнення сонливості.

– Переїдання також викликає значні зміни рівня глюкози, що знижує рівень орексину в крові, який відповідає за контроль енергетичного балансу та активність, – каже медик.

Як відомо, гормони серотонін і мелатонін беруть участь у регуляції процесів сну. Тому підвищення їх рівня в крові може викликати сонливість після прийняття їжі.

Такі гормон містять продукти, що мають у своєму складі велику кількість триптофану.

– До переліку продуктів, що містять багато цієї амінокислоти, належить сир, боби, молоко, горіхи, індичка, яйця, соя, риба, – розповідає спеціалістка.

Нераціональне харчування зі збільшеним вмістом цих білків може призвести до виникнення сонливості після їди.

Що робити, якщо після їди хочеться спати

Профілактикою сонливості після прийняття їжі є саме дотримання режиму дня та раціональне харчування: без переїдань, помірними порціями.

Для цього варто скористатися методом тарілки або кулака.

– Важлива порада – мінімізуйте прості вуглеводи, продукти з високим глікемічним індексом: солодощі, хлібо-булочні та кондитерські вироби. Варто їх замінити на продукти зі складними вуглеводами – цільнозернові крупи, – додає лікарка.

Також необхідно споживати достатню кількість клітковини, яка міститься в овочах. Це необхідний компонент здорового харчування, нормалізації та підтримки ідеальної ваги, коректної життєдіяльності кишкової мікробіоти.

– Не забуваємо про споживання достатньої кількості негазованої бутильованої води для підтримання водного балансу організму, – наголошує гастроенетеролог.

Також варто дотримуватися режиму сну, щоб він був безперервним.

– Тоді буде можливість відпочити всім органам та системам, щоб повноцінно працювати протягом дня, – пояснює пані Ілона.

Отже, сонливість після трапези – це нормальний стан організму. Йому можна запобігти шляхом правильного харчування та режиму дня, але не варто хвилюватися через втому після ситного обіду.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-27 13:22:05