Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Яке сьогодні свято – 24 листопада 2023 року: день ангела, прикмети та що не можна робити

Сьогодні, 24 листопада, професійне свято відзначають українські логісти. А ще це – день для всіх любителів шопінгу, адже стартувала Чорна пʼятниця. Для православних вірян нині теж визначна дата – за новим стилем вшановують святу великомученицю Катерину, яку вважають покровителькою освітян і науковців.

Факти ICTV дізналися більше про історію та значення сьогоднішніх свят, іменниників цього дня, заборони та погодні прикмети.

Яке сьогодні свято – 24 листопада 2023 року

Цього року віряни вперше вшановуватимуть святу великомученицю Катерину за новою датою – 24 листопада. Раніше цей день випадав на 7 грудня. Він є одним із головних свят церковного календаря.

Зараз дивляться

Мощі святої Катерини зберігаються в монастирі, названому на її честь і розташованому на горі Синай у Єгипті. Там розміщується великий духовний центр зі стародавнім архівом і великою бібліотекою стародруків та церковних раритетів. Чимало культових споруд носить імʼя великомучениці.

У переказах про святу збереглися спогади як про гарну, розумну та заможну дівчину. У неї було багато залицяльників, та вона вирішила присвятити себе Христу й охрестилася. За її віру вона пережила різні тортури, від яких загинула. Проте встигла навернути до християнства чимало жителів рідної Александрії разом із дружиною імератора Максиміана Августиною.

Місце страти великомучениці Катерини донині показують туристам.

Який сьогодні, 24 листопада, день в Україні та світі

Щороку в останню пʼятницю листопада відзначають Всеукраїнський день логіста. У 2023 році він припадає на 24 число. Без логістики економіка не була б такою ефективною. Фахівці щодня планують, втілюють і контролюють процес постачань у різних сферах.

Роботи у логістів сьогодні буде чимало, адже у світі стартує Чорна пʼятниця – справжнє свято шопоголіків та поціновувачів шалених знижок. Деякі люди чекають на цей день цілий рік, щоби зробити вигідні покупки. До України, як і до інших країн світу, Чорна пʼятниця потрапила зі США. Там вигадали влаштовувати розпродажі одразу після Дня подяки.

Вдалі покупки можна відзначити, долучившись до святкування Всесвітнього дня червоного вина. Головне – памʼятати про відповідальне споживання.

Потім є час задуматися про вічні теми, адже на сьогодні припадає Міжнародний день еволюції. У ХІХ столітті теорія еволюції Чарльза Дарвіна здійняла справжній ажіотаж. Її суть міститься в книзі Походження видів, що розповідає про зміни, які переживають організми кожне нове покоління.

Хто святкує день ангела 24 листопада 2023

За новим стилем, нині іменини в Олександрів, Олексіїв, Григоріїв, Євгенів, Іванів, Марків та Михайлів. Якщо у вашій родині сьогодні зʼявиться дівчинка, її можна назвати рідкісним імʼям Онисія, що означає “доброчинна”. Також не забувайте, що нині Катеринин день, тож поміркуйте над іменем Катерина, що означає “чиста, непорочна, бездоганна”. 

Що не можна робити 24 листопада

Сьогодні забудьте про все погане і не давайте суму наздогнати себе. Мовчіть про плани, не лінуйтеся, не позичайте гроші та не смітіть в оселі, бо це віщує негаразди. Згідно з народними віруваннями, у цей день не треба пити та їсти з надщербленого посуду. Також цей день не надто вдалий для різних починань, зокрема бізнесу.

Що можна робити сьогодні

Приберіть в оселі, зустріньте вихідні у чистоті. У давнину люди в цей готували страви з овочів із власних городів. Тож, заплануйте борщ, хай навіть з магазинних продуктів. Сьогодні чудовий день для подорожей і відпочинку,  а також для стрижки та фарбування волосся. Якщо ви плануєте малюка, місячний календар радить не відкладати цю справу на завтра.

Дівчата в цей день ворожили на часнику, рахуючи зубчики. Якщо кількість була непарна, цього року весілля не буде, якщо парна – навпаки.

Народні прикмети на 24 листопада 2023

У цей день давні синоптики дивлися на рослини. Вважалося, якщо на горобині, калині й ожині ще багато ягід, то й наступного року врожай ягід буде багатим. Також спостерігали за гусьми. Якщо домашня птиця йшла на лід, Різдво мало бути теплим. Стежили люди й за небесними тілами та опадами.

  • Небо вночі зоряне – наступного року вродять гриби.
  • Сонце яскраво світить – до холодів.
  • Якщо на вулиці дощ чи мокрий сніг – до грудня встигне потеплішати.
  • Погода тепла надворі – то й зима буде тепла.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-24 05:34:55