Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Збільшення допомоги Україні під питанням: у Німеччині з’явились проблеми із ухваленням бюджету

Напередодні правляча коаліція в німецькому парламенті відклала на невизначений термін переговори щодо бюджету на 2024 рік. Це може вплинути на підтримку України з боку Німеччини наступного року.

Відкладання переговорів щодо бюджету відбулося у зв’язку з кризою, яка виникла через дірку в бюджеті ФРН на €60 млрд, а також необхідністю зберегти якомога більше зобов’язань за видатками на наступний рік.

Згідно із заявою Федерального міністерства оборони Німеччини, спеціальні активи Бундесверу залишаються повністю звільненими від чинного заморожування бюджету.

Зараз дивляться

При цьому, як оголосило оборонне відомство, у четвер за узгодженням із Федеральним міністерством фінансів ФРН було також скасовано тимчасове обмеження на проєкти озброєнь, що не фінансуються виключно зі спеціального фонду.

Голова комітету з оборони Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн застерегла від скорочення видатків на Бундесвер і допомогу Україні після рішення щодо бюджету в Карлсруе. Вона вже заявила, що спеціальні активи Бундесверу звільняються від заморожування бюджету.

– Питання восьми мільярдів євро для України, з іншого боку, наразі не є вирішеним. Вони мають бути обґрунтовані окремо. Ми працюємо над цим, а також над подальшим захистом обладнання Бундесверу, – сказала вона.

У зв’язку із ситуацією в галузі безпеки необхідно забезпечити фінансування, додала Штрак-Ціммерманн.

Станом на четвер, 23 листопада, залишається незрозумілим, чи включає нова угода з Федеральним міністерством фінансів €8 млрд для України.

Бюджетна криза в Німеччині

Минулого тижня Федеральний конституційний суд Німеччини визнав недійсним перерозподіл кредитів на загальну суму €60 млрд у бюджеті на 2021 рік. Коаліційні партії намагаються знайти спосіб виправити фінансову “діру”.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Наразі найбільш ймовірним варіантом є те, що запропонував Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер. За його пропозицією, Мінфіном Німеччини буде запропонований додатковий бюджет на 2023 рік, який включає призупинення лімітів на нові запозичення, оскільки уряд намагатиметься пом’якшити бюджетну кризу.

Разом з тим, затримка із ухваленням бюджету посилила невизначеність витрат у всіх сферах німецької економіки та створила ризик, що бюджет на 2024 рік, можливо, не буде ухвалено до кінця цього року.

Федеральний уряд Німеччини уже заморозив більшість нових видаткових зобов’язань і заблокував видатки з Фонду економічної стабілізації в розмірі €200 млрд на цей рік.

Відтак, під питанням постали майже усі статті видатків, які ще не були остаточно затверджені. Серед них – плани німецького уряду подвоїти військову допомогу Україні до €8 млрд наступного року.

Подвоєння військової допомоги Україні

Нагадаємо, Федеральний уряд, що складається з СДПН, партії Зелених і ВДП, раніше оголосив про намір збільшити військову допомогу Україні з чотирьох до восьми мільярдів євро наступного року.

Ця заява німецької влади прозвучала паралельно із заявами глави Міноборони ФРН Бориса Пісторіуса, який заявив про зміну оборонної політики Німеччини та підтримку найближчих країн у регіоні.

Джерела: Tagesspiegel, Reuters, DW

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-23 20:06:16