Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Що може зробити кожен з нас, щоб зменшити загрозу антибіотикорезистентності

Сьогодні антибіотикорезистентність, або стійкість збудників хвороб до антибіотиків, названа однією з найгостріших проблем, що постали перед людством. Жахливі наслідки цього важко передбачити.

Причини розвитку антибіотикорезистентності

Антибіотикорезистентність розвивається стрімко і бурхливо. Спочатку з’явилася стійкість збудників до давно і добре  відомих антибіотиків, але вже швидко формується й до нових, що лише нещодавно були розроблені. З’являються супербактерії, не вразливі для будь-яких антибіотиків.

Тож для подолання стійкості до антибіотиків потрібно, щоб кожен з нас відповідально ставився до їхнього прийому.

Зараз дивляться

Нераціональне використання антибіотиків може призвести до того, що інфекційні хвороби, які сьогодні лікуються антибактеріальними препаратами швидко й без наслідків, можуть стати смертельно небезпечними для багатьох людей.

Серед головних причин розвитку антибіотикорезистентності:

  • надмірне використання антибіотиків (приймати антибіотики можна лише за призначенням лікаря, у жодному разі не займатися самолікуванням);
  •  недотримання курсу лікування (треба проходити повний курс прийому антибіотиків згідно з призначенням лікаря, не пропускати прийом ліків, не переривати лікування, навіть якщо вже вам стало краще);
  • безконтрольний прийом антибіотиків (не можна використовувати антибіотики, які залишилися після курсу прийому, або ділитися ними з друзями чи родичами, у яких “та сама” хвороба).

І ще одне застереження від фахівців: пам’ятайте, антибіотики діють лише на бактерії і зовсім даремні при вірусних захворюваннях.

Велика відповідальність на медпрацівниках

Лікарі мусять призначати антибіотики лише тоді, коли ці препарати необхідні, відповідно до чинних рекомендацій.

Треба пояснювати пацієнтам, як правильно приймати антибіотики, розказувати про стійкість до антибіотиків та про небезпеку їхнього неправильного використання.

Працівникам аптек у жодному разі не продавати антибіотики без рецепта.

Можливо, всім разом вдасться призупинити поширення небезпечної антибіотикорезистентності.

Джерело: Центр громадського здоров’я

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-22 16:56:04