Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Що таке аскеза та як правильно її брати – основні правила

Аскеза – це інструмент на шляху саморозвитку і вдосконалення. Чому люди беруть аскезу, як це правильно робити і що буде, якщо її не дотриматись – читайте в нашому матеріалі.

Що таке аскеза

Аскезою називають духовну практику, яка передбачає добровільну відмову від чогось. Наприклад, від шкідливої звички, певного продукту харчування, поведінки, реакцій тощо. Внаслідок цього звільняється енергія, яку можна використати для здійснення свого бажання.

Реалізація бажань відбувається внаслідок збереження енергії та усування внутрішнього конфлікту. Людині легше виявити те, що їй насправді подобається чи хочеться.

Зараз дивляться

Але аскеза – це не тільки про виконання бажань. Як і будь-яка духовна практика, вона направлена на самопізнання, розвиток та самовдосконалення. Коли людина не витрачає енергію на щось непотрібне і зайве, вона може направити її пізнання самої себе, своєї душі та розуму. Вона ніби зустрічається з собою справжньою, краще усвідомлює свої думки, дії, емоції та вчинки.

Аскеза передбачає тишу й спокій розуму. Людина повинна зупинитися, поспостерігати за собою, за тим, що відбувається у неї всередині, коли вона не витрачає енергію на щось зайве, та знайти відповіді на питання: те, від чого я відмовляюся, наповнює мене чи руйнує?

Практика може мати будь-яку форму дисципліни:

  • відмову від куріння чи алкоголю;
  • лайки, образ, негативних думок;
  • відмову від матеріальних благ;
  • для здобуття гарної фізичної форми через регулярні тренування;
  • для досягнення професійних цілей через навчання.

Аскеза допомагає розвивати силу волі, внутрішню дисципліну та самоконтроль. До цієї практики слід ставитися з любов’ю та повагою, і головне, правильно її починати та закінчувати.

Як взяти аскезу

Аскеза обов’язково має бути некомфортною та бути певним викликом для вас. Але під час її виконання важливо отримувати задоволення від самого процесу, інсайтів, висновків та спостережень, що будуть приходити. Не очікуйте результату — просто робіть те, що повинні.

Якщо ви відмовились від чогось, додайте собі задоволення в чомусь іншому, щоб вирівняти баланс. І обов’язково пройдіть її до кінця, не кидайте на пів дорозі свою обіцянку. Вважається, що це може дати зворотний ефект.

Якщо ви вперше берете аскезу, дійте за відчуттями. Не беріть її на тривалий строк. Вона повинна бути некомфортною, але й не має перетинати межу. Часто аскезу беруть на 21 день, для того, щоб сформувати корисну звичку. Часто люди й після цього періоду залишають її за собою.

Як правильно прописати аскезу

Аскеза може бути прописана лише на одне бажання одночасно, але обмежень може бути кілька, головне пам’ятати, від чого ви погодились відмовитись. Наприклад, ви хочете підвищити свій дохід. Для цього готові відмовитись від куріння, алкоголю на певний період часу, хочете почати рано вставати, ходити в спортзал та гуляти на свіжому повітрі.

Щоб правильно прописати аскезу, дотримуйтесь покрокової інструкції:

  1. Визначтеся зі своєю метою чи бажанням.
  2. Визначтеся з обмеженнями для отримання бажаної мети (вони повинні спричиняти дискомфорт, бути незвичними).
  3. Пропишіть уявний договір із Всесвітом на певний період часу.
  4. Весь час суворо дотримуйтесь обраних вами обмежень.
  5. Завершіть аскезу й чекайте здійснення бажання.

Договір зі Всесвітом можна проговорити усно, але краще його записати. Текст може виглядати так:

Я, (Ім’я), такого числа беру аскезу для виконання свого бажання (напишіть те, про що мрієте) терміном (вкажіть термін аскези, мінімум 21 день). Для цього я буду (й перерахуйте список обмежень).

Завірте договір аскези датою та підписом, щоб точно пам’ятати терміни початку та закінчення духовної практики. Після її завершення також варто прописати:

Я, (Ім’я), такого числа брав аскезу на виконання свого бажання (бажання) терміном (…) і успішно її завершив.

Якщо з якоїсь причини ви не змогли дотриматись аскези й не завершили її, нікого не звинувачуйте, а спробуйте наступного разу довести її до кінця.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-22 12:10:27