Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Українські і швейцарські лікарі врятували 8-річну дитину із страшними опіками тіла

Спочатку у найбільшому в західних регіонах України опіковому відділенні дитячої лікарні Святого Миколая, потім у  найбільшому опіковому центрі Швейцарії — Kinderspital Zürich лікарі рятували маленьку україночку Настусю, яка отримала 26% опіків тіла від відкритого вогню.

Вогонь уразив 26% тіла дитини

8-річна Настя гралася з друзями поряд з домівкою – діти палили вогнище. Хтось додумався хлюпнути на вогонь бензину, щоб палало яскравіше. Полум’я піднялося і  миттю перекинулося на одяг дівчинки та обпалило ніжки.

Вогонь уразив 26% тіла Насті. При цьому більшість опіків — глибокі. Першу допомогу дівчинці надали у місцевій лікарні Вінниці. А потому транспортували до Львова.

Зараз дивляться

У Львові встановили вак-систему

Тут, в опіковому відділенні дитячої лікарні Святого Миколая хірурги, не зволікаючи, висікли відмерлі тканини та встановили на уражені ділянки вак-систему.

Цей спеціальний апарат за допомогою від’ємного тиску витягував виділення з рани, осушував її та не давав множитися бактеріям.

З огляду на важкість опіків і відсутність необхідного обладнання для подальшої боротьби за життя і здоров’я дитини, наші лікарі були змушені відправити маленьку пацієнту за кордон — до одного із найбільших опікових центрів Швейцарії — Kinderspital Zürich.

Ця дитяча лікарня приймає найважчих українських діток із термічними травмами.

У Цюриху пересадили шкіру

До Цюриха Настусю супроводжувала львівська опікова хірургиня Леся Стрілка. Вона ж спільно зі швейцарськими колегами продовжила рятувати свою маленьку пацієнтку.

На рани дівчинці спершу пересадили донорську, а потім і її власну шкіру.

Зараз рани вже гояться, шкіра чудово прижилася і Настя почувається значно ліпше. За нею продовжують доглядати швейцарські фахівці.

Потрібен сучасний лазер для шліфування рубців

Спеціалісти Kinderspital Zürich планують розпочати плідну співпрацю з лікарями львівської дитячої лікарні Святого Миколая. А наші мріють, аби одного дня медична система України могла лікувати дітей з найважчими опіками вдома, а не везти їх за кордон.

На місці опіків у Насті згодом утворяться рубці. Вона ростиме, а шкіра на місці опіків — ні.

Аби дівчинка не страждала все своє дитинство, її опікові рубці потрібно буде шліфувати. Сучасний лазер для шліфування рубців у діток із опіками будь-якого ступеня допоможе повернути рухливість та ріст обпеченим ділянкам шкіри, які з часом твердішають і стають менш еластичними.

В Україні такого лазера, на жаль, нема.

Тож благодійна платформа dobro.ua, Kyivstar та Національний реабілітаційний Центр Незламні (UNBROKEN Ukraine) збирають кошти на такий сучасний лазер. Долучитися може кожний, перейшовши за посиланням https://dobro.ua/reserve_fund/vsia_ukrayina_burns/.

Джерело і фото: Перше медичне об’єднання Львова

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-22 12:00:38