Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

коли, хто і чиїм коштом повинен її проводити

З 24 лютого 2022 року обов’язкову повірку будь-яких приладів обліку скасували. Однак з літа 2023 року влада вирішила відновити цю процедуру. Повірка лічильників: коли, хто і чиїм коштом повинен її проводити у 2023 році – читайте в матеріалі.

Як відбувається повірка у 2023 році: основні зміни

Газові прилади обліку, тепло та електролічильники періодично повинні перевірятися самими комунальниками. Це роблять за їх кошт. Однак оплата повірки водомірів (лічильників води) може в кожній окремій ситуації здійснюватися по-різному.

Повірка лічильників: скільки це коштує та хто має платити 

Найчастіше повірка лічильника триває до тижня часу. За й час фахівці займаються також демонтажем приладу обліку. Це має відбуватися тільки при вас. Після цього представники виконавця повинні зробити монтаж лічильника також виключно при вас.

Зараз дивляться

Саме тоді мають зробити опломбування лічильника та оформити відповідний акт.

Крім місця монтажу, номера пломби, показань лічильника на момент установлення цей документ має містити й дату перевірки. Акт мають скласти у двох примірниках. Один екземпляр мають залишити у підприємстві, а інший – у вас. Цим мають займатися тільки підприємства, які мають ліцензію.

Хто платить за повірку лічильників води у 2023 році

Важливо розуміти, що витрачені кошти, які пов’язані з повіркою, ремонтом, монтажем та демонтажем водоміра, не входять до складу тарифу на воду, як це було до 2023 року. Та зараз відповідальність за повірку та обслуговування приладів обліку лежить на плечах споживачів.

Оплата за повірку водомірів буде залежати від того, який вид договору між споживачем та постачальником послуги. Якщо ви уклали прямий договір із постачальником води, то за повірку платитимете самі.

Вартість робіт із повірки, демонтажу та монтажу водомірів встановлює окремо Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг.

Та якщо співвласники багатоквартирного будинку не робили індивідуальні договори про водопостачання, повірку здійснюють постачальники комунальних послуг коштом внесків на абонентське обслуговування.

Що буде, якщо не повірити лічильник

Якщо ваш пристрій вчасно не пройде повірку, то розрахунок обсягу споживання буде здійснюватися за нормами споживання. Це може значно збільшити плату за послугу. Однак є люди, які звільнені від повірки. Наприклад ті споживачі, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-21 11:39:05