Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

головні новини за 20 листопада 2023

Фото: Факти ICTV

Росія не перестає завдавати ударів по правому берегу Херсонської області. Водночас українські воїни надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра. Там не фіксують ознак підготовки російських окупантів до нового наступу.

Міністр оборони США Ллойд Остін зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським у Києві. А на кордоні польські перевізники продовжують блокаду трьох пунктів пропуску з Україною.

Що відбулося в Україні та світі за добу 20 листопада 2023 року – читайте у матеріалі на сайті Факти ICTV.

Зараз дивляться

Масований обстріл Херсону

Російські окупанти завдали масованого артилерійського удару по Херсону. Внаслідок ворожої атаки дві людини загинули, ще двоє – зазнали поранень. Також значно пошкоджені цивільні автівки.

Розпочато досудове розслідування у провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, що поєднано з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Дії окупантів на Півдні України

На Півдні України не фіксують ознак підготовки російських окупантів до нового наступу. Воїни ЗСУ надалі утримують позиції на лівобережжі Дніпра, повідомили в Оперативному командуванні Південь.

Попри те, що ситуація залишається напруженою, у діях ворог ознак формування наступальних угруповань не виявлено. ЗСУ здійснюють контрбатарейну боротьбу, завдають вогневого ураження по позиціях і тилах військ РФ на лівобережжі.

Фото: Генштаб ЗСУ

Зустріч глави Пентагона та президента Зеленського

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з міністром оборони США Ллойдом Остіном, який запевнив у подальшій непохитній підтримці нагальних і довгострокових потреб ЗСУ на полі бою.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

За словами Зеленського, разом з главою Пентагону вдалося обговорити ситуацію на полі бою: оборону, перспективи та підтримку.

Наближення тотальної мобілізації в РФ

Росія може здійснити тотальну мобілізацію після президентських виборів у 2024 році, тому що не збирається відмовлятися від мети захопити Україну і готується до тривалої війни, заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

На його думку, стратегічні цілі РФ є докорінно протилежними українським. Він зазначив, що агресор прагне знищити державу та поглинути український етнос у межах “русского міра”.

Секретар РНБО звернув увагу, що економіка Росії все більше переходить на військові рейки. Тому він припускає, що можлива тотальна мобілізація після президентських виборів у РФ.

Захист енергооб’єктів від атак

Енергетичні об’єкти України отримали три рівні захисту від можливої нової хвилі обстрілів РФ взимку. Це допоможе захистити інфраструктуру від атак ракет і ударних дронів-камікадзе.

Перший рівень – спорудження габіонів та біг-бегів, призначений для захисту від уламків ракет і БПЛА. Другий – бетонні конструкції, які захищатимуть від безпілотників. Третій – захист від прямого влучання найпотужніших ракет по 22 підстанціях у 14 регіонах.

Новий законопроєкт про мобілізацію в Україні

У Верховній Раді готують новий законопроєкт про мобілізацію, військовий облік і проходження військової служби в Україні. Документу поки немає, однак оприлюднено перелік можливих ключових змін.

Зокрема, зараз розглядають можливість додаткової відпустки до 90 календарних днів для українських військових, звільнених з полону, зі збереженням грошового забезпечення.

Водночас обговорюють можливість запровадження нових підстав для звільнення з військової служби. Також пропонують зменшити перелік громадян, які мають право на відстрочку від мобілізації через догляд за особою з інвалідністю І та II групи або людиною, яка потребує постійного догляду.

Страйк польських перевізників на кордоні

На кордоні України з Польщею продовжується блокада трьох пунктів пропуску: Ягодин – Дорогуськ, Краківець – Корчова та Рава-Руська – Хребенне. Там не можуть проїхати майже 3 тис. вантажних транспортних засобів, повідомив речник ДПСУ Андрій Демченко.

За словами представника Держприкордонслужби, польські перевізники пропускають лише кілька вантажівок на годину. Зараз інтенсивність руху зменшилася вдвічі, ніж було раніше.

Фото: ДПСУ

Повернення тіл загиблих воїнів

Україні вдалося повернути тіла (останки) 94 загиблих захисників, повідомив Координаційний штаб із питань поводження з військовополоненими. Їх передадуть на судово-медичну експертизу для встановлення осіб загиблих.

Російській стороні передано тіла комбатантів, загиблих через повномасштабну збройну агресію проти України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-20 22:05:50