Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Собаки-терапевти: на Закарпатті впроваджують каністерапію для реабілітації бійців

Собаки можуть не лише захищати й рятувати, а й лікувати. В Ужгороді впроваджують проєкт підтримки ветеранів війни у боротьбі з психологічними травмами за допомогою чотирилапих друзів.

У кінологічному центрі поліції Закарпаття професійні кінологи упродовж двох місяців спеціально тренували для каністерапії трьох цуценят породи бельгійська вівчарка – малінуа.

Грайливі та активні собаки-терапевти вже познайомилися зі своїми новими власниками й тепер допомагатимуть захисникам чимшвидше відійти від страху та тривог, пережитих на війні, та адаптуватися до мирного життя.

Зараз дивляться

Що таке каністерапія

Каністерапія – це метод позитивного впливу спеціально навчених і відібраних собак на психоемоційний стан людей. Це новий для України метод реабілітації. Його запозичено з Америки, де собак успішно використовують в роботі із психологічними травмами військових.

– Каністерапія використовується у багатьох країнах світу, зокрема в США після війни у В’єтнамі. Сьогодні ми перші в Україні, які спробували впровадити каністерапію. І бачимо, що є результат. Цуценята стануть справжніми помічниками ветеранів, – розповів голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

За його словами, зазвичай такий вид терапії психологи застосовують у роботі з військовими під час проведення сеансів.

– Ми вирішили піти далі – виховувати і тренувати собак, щоб безкоштовно віддати їх ветеранам, – сказав голова ОВА.

Тренування собак для терапії

Для каністерапії відібрали трьох цуценят породи малінуа. Їх купили для ветеранів волонтери.

Два хлопчики і дівчинка, їм майже 5 місяців.  Професійні кінологи упродовж двох місяців їх тренували. З ними гралися, вигулювали і вчили розпізнавати звуки та бути дружніми до людей.

– Малінуа – дуже гіперактивна порода собак. Їй цікаво взаємодіяти з людьми, їй цікаво гратися. Ми виховуємо цуценят, щоб були спокійними і врівноваженими стосовно людей, – розповідає інструкторка-кінологиня Вікторія Гайдош.

Саме навчання полягає в тому, щоб собаки орієнтувалися на людей, щоб ветеран під час прогулянки з цією собакою отримував тільки задоволення, безмежну любов і підтримку.

Поки собак-терапевтів тренували, ветерани, що хочуть їх безкоштовно отримати, подавали онлайн-заявку на порталі Допомога Закарпаття. З ними спілкувалися спеціалісти.

каністерапія

Собак-терапевтів віддають у родину тим захисникам, хто найбільше потребує реабілітації.

Собаки-терапевти у родинах

Цуценята вже зустрілися із новими господарями. Кінологи вчать захисників контактувати із собакою-лікарем.  Після навчання і знайомства чотирилапі  житимуть у сім’ях героїв.

Боєць із позивним Депутат воював у одному зі спецпідрозділів і перебував у найскладніших точках фронту. Він пережив усі жахи війни. Та поруч із цуценятком породи малінуа серйозний і відважний чоловік вмить змінюється. Він радісний і сяє від щастя, посмішка не сходить із його обличчя. Спеціально навчена собака-терапевт на відмінно справляється зі своїм завданням і лікує душу героя.

каністерапія

Депутат з собакою-терапевтом

Його сім’я вже мала вдома собаку такої породи. Тоді це був просто друг. Тепер – справжній чотирилапий лікар, який допоможе чоловікові відійти від тривог і страхів та адаптуватися до мирного життя.

– Я щасливий, дуже! Бо мені дуже подобається ця порода собак. І взагалі вони одні з найрозумінших тваринок. Вони – собаки для душі. Тому що активні, не дають, щоб в голову лізли якісь дурні думки. Вони своїми емоціями показують лише щирі почуття, приємні, – каже захисник.

Ще одне цуценя потрапило до родини військових. Дмитро з позивним Троль на війні із 2015 року.

Колишній підприємець мобілізувався, був прикордонником на Донеччині. У 2019 року звільнився зі служби. Повномасштабна війна застала його у Швеції. Чоловік працював далекобійником.

Троль одразу ж повернувся в Україну і 28 лютого 2022 уже був на війні. Воював у Бахмуті.

Вдома – з кінця липня. Його дружина – бойова медикиня. Каже, була єдиною жінкою на увесь батальйон. Подружжя зізнається, що про домашнього улюбленця мріяли давно. Тепер матимуть вірного друга і помічника.

– Емоції переповнюють. Так! А що, не видно? Там вибухів нема позаду, емоційних? – радісно каже Троль.

каністерапія

Троль з чотирилапим лікарем

Захисники зізнаються, що хвостаті терапевти із перших секунд контакту із ними допомагають їм заспокоїтися, розслабитися, знижують рівень тривожності  і покращують настрій. Такою і має бути ця терапія.

Собаки допомагають подолати стрес, розкривають почуття та емоції і пришвидшують соціальну адаптацію.

Програму Собака для ветерана закарпатська влада разом з волонтерами обіцяє продовжувати. Тренуватимуть нових цуценят, щоб підтримати захисників і членів їхніх сімей і допомогти їм подолати наслідки війни.

Фото автора

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-20 20:02:51