Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Які вітаміни не можна приймати разом: наслідки та поради лікаря

Деякі вітаміни посилюють дію один одного, такі поєднання приносять максимальну користь для здоров’я. Інші ж навпаки заважають засвоєнню їх в організмі, а в деяких випадках навіть можуть завдати шкоди. Про те, які вітаміни не можна приймати разом, Фактам ICTV розповіла лікарка-терапевтка Дар’я Кухаришена.

– Щоб правильно поєднувати вітаміни і мікроелементи, потрібно знати, як вони впливають на засвоюваність один одного, і правильно розподіляти їх за часом прийому. Бо деякі з них дають приплив енергії, і, якщо їх випити на ніч, буде важче заснути. А інші, наприклад, магній, мають заспокійливий ефект. Тому якщо випити магній вранці перед початком робочого дня, ви відчуєте сонливість, активно працювати буде складніше, – розповіла лікарка.

Залежно від свого впливу один на одного можна виділити три групи нутрицевтиків:

  1. Сумісні – добре поєднуються і підсилюють дію один одного, допомагаючи взаємному засвоєнню.
  2. Несумісні – нейтралізують дію один одного, в окремих випадках приймання “недружніх” комбінацій нутрицевтиків веде до побічних ефектів. Несумісні вітаміни та мікроелементи потрібно приймати окремо один від одного з інтервалом не менше 4 годин.
  3. Нейтральні – ніяк не впливають один на одного, такі вітаміни можна приймати разом і окремо.

Які вітаміни не можна приймати разом – несумісні препарати

– Надмірне вживання вітаміну В1 небезпечне і саме по собі, через що часто виникають алергічні реакції. Спільний прийом вітаміну В1 з вітаміном В12 може посилити алергічну реакцію. Велика кількість магнію, заліза і фосфору призводить до дефіциту кальцію. Надлишок магнію і кальцію призводить до дефіциту фосфору в організмі. Підвищена кількість магнію призводить до дефіциту кальцію і фосфору, – пояснила Кухаришена.

За її словами, приймати вітаміни А і Е не варто разом із міддю. Крім того, вітамін Е краще не пити разом із вітаміном D і залізом, оскільки через його вплив ці речовини засвоюються організмом набагато гірше.

Зараз дивляться

Вітамін С чудово поєднується із залізом і хромом – кожна з цих речовин каталізує засвоєння інших. Також вітамін С рекомендується приймати разом із вітамінами А, Е, D3, В1 і В2.

Практично несумісні цинк і мідь, вони витісняють один одного з організму. Крім того, разом із цинком не варто пити залізо, кальцій, магній і вітаміни групи В.

Залізо краще вживати окремо від кальцію, магнію, цинку, які знижують його рівень. Також із залізом погано сумісний хром, який заважає його проникненню всередину клітин.

– З вітамінами групи В все трохи складніше, тому що багато з них не поєднуються один з одним. Але якщо йдеться про комплексні препарати, де вже є всі вітаміни групи В, то така форма прийому допустима. У комплексах розраховується певний час вивільнення кожного вітаміну, так щоб вони один одному не заважали, – зазначає лікар.

Які вітаміни сумісні

Вітамін А добре сумісний з вітамінами Е і С. Вітамін Е не дає вітаміну А окислюватися, а вітамін С допомагає засвоюватися двом іншим. Також вітамін А поєднується з йодом, цинком і залізом. З вітаміном Е сумісний селен.

Добре сумісні вітаміни D, К і С. До вітамінів D і К можна спокійно додавати кальцій. Вітамін К чинить підсилювальну дію на вітамін D, а той – на кальцій. Також вітаміни D, К і С добре сумісні з магнієм і фосфором.

Як правильно приймати вітаміни

Час прийому вітамінів

Експерт рекомендує пити вітаміни під час прийому їжі. Виняток лікарка робить тільки для амінокислот і колагену, на її думку, їх краще приймати натщесерце, щоб отримати максимальний ефект.

Вранці через підбадьорливий ефект краще пити:

  • залізо;
  • вітаміни D, К і групи В;
  • магній цитрат.

В обід приймають:

  • вітаміни А, Е, D і К;
  • мідь;
  • цинк;
  • магній цитрат або малат.

Прийом цих речовин допускається в денний час, щоб уникнути непотрібного поєднання.

Увечері краще приймати:

  • цинк,
  • селен
  • магній (цитрат, гліцинат, таурат, треонат).

Вони мають заспокійливий ефект або є нейтральними щодо сну. Також нейтральні щодо нервової системи вітамін С і Омега–3 кислоти, тому їх можна пити в будь–який час дня.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-20 19:34:42