Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Росію вивели за рамки: експерти пояснили, чи стала зустріч лідерів Китаю та США проривом

Нещодавно відбулася зустріч лідера Китаю Сі Цзіньпіна та президента США Джо Байдена у Сан-Франциско на полях саміту Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва. Вони не бачилися майже рік – від саміту Групи двадцяти (або G20) на Балі.

Відносини США і Китаю називають найгіршими за 40 років значною мірою через Тайвань. Водночас за останній рік лідер КНР двічі зустрічався з російським диктатором Володимиром Путіним і налагоджував співпрацю з Іраном.

Зараз дивляться

– Я сказав би, що в певному сенсі була перемога. Був такий результат у плані зниження напруженості між двома країнами, – зазначив колишній радник командувача армії США в Європі з питань Росії та Євразії Марк Вояджер.

Відкрита гра між Китаєм та США

Експерт Ради зовнішньої політики Українська призма Олександр Краєв вважає, що відновлення військового співробітництва свідчить про те, що країни готові грати відкрито.

– Вони не намагаються одна від одної приховати, скільки яких у них засобів, як вони застосовують, що вони планують робити. Це є найбільшим виробником цього засобу. Відновлення довіри, відкритої гри та взагалі відкритості на міжнародній глобальній арені, – вважає Краєв.

Чи є загроза для Тайваню

На думку Вояджера, Байден надав Сі Цзіньпіну чіткий сигнал, що він політик, який має свої принципи. Зокрема, слова президента США означають підтримку для демократичних країн – не лише Європи та України, а також Тайваню та всіх країн, для яких існує загроза з боку Китаю.

Керівник Центру громадської аналітики Вежа Валерій Клочок стверджує, що сьогодні Тайвань залишається у процесі політичних течій, які будуть дуже цікавими на тлі саме майбутніх виборів.

– Там може відбутися зміна конфігурацій політичних сил. Це розуміють зараз і в Пекіні, і в Вашингтоні. Але США дійсно заявляють про те, що вони не будуть втручатися в цей процес, – звернув увагу Клочок.

Байден виступив проти будь-якого застосування сили, але водночас підтвердив, шо США дотримуються принципу так званого єдиного Китаю. У цьому плані США вигідно підтримувати стратегію невизначеності, яка розряджає напругу, зазначив Вояджер.

Війна проти України: біполярність стала викликом для РФ

Не оминули лідери США та Китаю тему війни Росії проти України. Гучних заяв від сторін не прозвучало. Але важлива новина все ж прозвучала, і вона полягала у фразі, яка миттєво розлетілась усім світом.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– Планета Земля достатньо велика, щоб обидві країни могли досягти успіху, і успіх однієї країни є можливістю для іншої, – сказав Сі Цзіньпін.

Клочок зазначив, що відбулася біполярність, яка стала викликом для Росії.

– Саме те, що зараз Байден не контактує з Путіним, а контактує з Сі Цзіньпіном, – це означає, що Росія виведена за рамки. Росія направду дуже довго претендувала на домінуючу позицію – позицію, яку зараз зайняв Китай, – наголосив Клочок.

Час покаже, чи стала ця зустріч дипломатичним проривом. Однак це стало важливим кроком до відновлення довіри двох найпотужніших країн, коли від порозуміння цих двох так чи інакше залежить війна в Україні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-20 19:34:31