Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Алкоголь після вакцинації, чи можна пити після щеплення — МОЗ

Експерти Міністерства охорони здоров’я України відповіли на одне з найпопулярніших запитань українців медикам: чи можна вживати алкоголь після вакцинації?

У помірній кількості

– Коротка відповідь – так, можна, але в помірній кількості. Келих вина або кухоль пива після щеплення ніяк не вплинуть на дію вакцини, – відповіли в МОЗ.

Однак, за словами медиків, надмірне вживання спиртного напередодні або в день вакцинації може знизити її ефективність.

Зараз дивляться

Чому так

Річ у тім, що, як зазначають експерти, зловживання алкоголем інгібує імунітет і знижує опірність організму до інфекцій. Причому це стосується як регулярного вживання, так і час від часу, але у великих кількостях.

– В обох випадках алкоголь негативно впливає як на імунну відповідь на вакцину, так і на стан здоров’я загалом, – стверджують у відомстві.

Водночас фахівці послалися на низку досліджень, які виявили, що зловживання алкоголем може посилити реакції на вакцини проти Covid-19. При цьому помірне вживання такого ефекту не має.

Залежить від багатьох факторів

Незалежно від того, чи плануєте ви романтичну вечерю з вином, чи пиво з друзями в день вакцинації, чи в будь-який інший день, пам’ятайте, що кількість і частота вживання алкоголю без серйозної шкоди для здоров’я залежить від багатьох чинників: стану організму, віку, статі, ваги, генетики людини, резюмували експерти МОЗ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-19 09:55:01