Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чи можна давати собакам кавун, банан або гранат – заборонені фрукти

Харчування є основою будь-якого живого організму, адже це впливає на здоров’я, енергію та красу. Чи можна годувати собак фруктами і як це здатне вплинути на здоров’я улюбленця, чи можна давати кавун, банан і гранат тваринці – актуальні запитання Факти ICTV адресували поведінковій спеціалістці, кінологу, науковиці Єлизаветі Варжанській.

Чи можна собакам давати фрукти

Собаки – всеїдні тварини, тому фрукти, овочі та деякі злакові культури давати їм можна. Але варто відповідально ставитися до вибору певного продукту, адже деякі з таких смаколиків містять небезпечні речовини.

Загалом немає певного переліку фруктів, які необхідні для раціону собак. Але такі ласощі можуть стати альтернативою для хвостиків, що страждають на різні розлади ШКТ.

Зараз дивляться

Фото: Єлизавета Варжанська

– Мій Трюфель має непереносимість тваринного білка, тож вимушено перейшов на переважно “веганський” раціон. Ми часто використовуємо очищенні яблука, грушу, іноді трішки манго та банана для того, щоб він отримував смакове різноманіття і не “пилососив” вулиці у пошуках харчових розваг. Також я надаю перевагу смаколикам, які містять у складі лише овочі та фрукти, – каже Варжанська.

Щоби зрозуміти, чи можна саме вашому собаці фрукти, обов’язково поговоріть про це з ветеринаром-гастроентерологом або ветеринарним дієтологом.

Як споживання фруктів може вплинути на песика

Попри те, що фрукти здатні покращити настрій вашого домашнього улюбленця, внести різноманіття в його раціон та позитивно вплинути на поведінку собаки, це може нести певні ризики.

– Харчове різноманіття може позитивно вплинути на поведінку собаки. Але є і певні ризики навіть у тому разі, якщо не давати тварині небезпечні плоди. Річ у тім, що багаті на клітковину фрукти або деякі їх частини можуть викликати підвищену перистальтику, діарею, накопичення газів або біль у животі, – застерігає експерт.

Цуценятам взагалі не варто переходити на “доросле” харчування з високої варіативності раціону. Якщо меню домашнього улюбленця не було погоджено з фахівцем, краще додавати до нього фрукти поступово, лише як додаткове харчування та у невеликих кількостях.

Які фрукти можна давати собакам

Є певні обмеження щодо вживання собакою того чи іншого фрукту. Наприклад, малина в деяких джерелах зазначається як смаколик для собак похилого віку, але вона містить мікродози ксилітолу. Ця речовина токсична для собак, тому варто або взагалі не годувати цими ягідками домашнього улюбленця, або робити це обережно, відстежуюючи реакцію тварини на таку їжу.

Лохина не рекомендована собакам, що мають діабет, чутливе травлення та інші захворювання ШКТ.

Журавлину часто додають до кормів та смаколиків собак, але свіжу та сушену ягоду краще давати у малих кількостях.

чи можна собакам давати фрукти

Фото: Єлизавета Варжанська

Яблука та груші варто давати без серединки та кісточок, а в деяких випадках і шкірки.

Кавун та диня містять забагато цукру та води, тож ними собаки мають ласувати обмежено. Крім того, ці фрукти можна давати лише без шкірки та кісточок. Це стосується і манго.

– Манго можна вводити в раціон домашнього улюбленця лише без шкірки та кісточок, а також зважати на кількість цукру, – додає спеціаліст.

Полуницю собакам можна без листя, лише сам плід і у малих кількостях.

Ананас та банан варто давати обмежено, ці смаколики варто повністю очищувати. Так само і з персиками – вони мають бути без шкірки, палички та кісточки.

В усіх випадках зважайте на кількість цукру у фруктах.

Які фрукти точно не можна давати собакам

Ветеринари кажуть, що раціон собаки повинен бути збалансованим, у ньому мають бути присутні вітаміни та мікроелементи, амінокислоти. Проте фрукти та ягоди — не найнеобхідніші у собачому меню продукти.

А певні фрукти взагалі перенасичені небезпечними для собаки речовинами та мають токсичну дію на організм собаки, серед них:

Гранат входить до списку заборонених собакам фруктів. Причина полягає у наявності в ньому таніну, який у великих кількостях шкідливий для домашніх тварин.

Цей фрукт дуже жирний та містить персин. А ця речовина здатна призвести до блювання та діареї.

  • Кісточки вишні

Вони містять цианід – солі синильної кислоти. Ця речовина є дуже токсичною як для собак, так і для людей.

– Але якщо людині одна кісточка, зважаючи на її вагу, може і не зашкодити, то для собак матиме наслідки, а паличка здатна викликати розлади ШКТ, – застерігає експерт.

  • Недостиглі томати

Такі фрукти містять соланін та можуть сильно нашкодити собаці.

  • Виноград та родзинки.

Ці ягоди дуже токсичні для собак і, за даними деяких джерел, навіть одна виноградинка може призвести до ниркової недостатності.

До речі, раніше Факти ICTV писали, чи можна горіхи собакам, які є для них отруйними, а які безпечними.

Фото: Єлизавета Варжанська

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-18 13:03:56