Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Українці частіше їдуть в Нідерланди на роботу, але є нюанси: що потрібно знати

Українці усе частіше обирають західні країни Європи для свого перебування і роботи. За даними Євростату, найбільший абсолютний приріст громадян України з тимчасовим захистом у вересні спостерігався в Німеччині, Нідерландах та Ірландії, порівняно з серпнем.

Крім Німеччини, українці проявляють інтерес до Нідерландів завдяки вищим заробіткам, ніж у Східній Європі.

Експерти Міграційної платформи EWL розповіли, що варто знати про особливості легалізації перебування та працевлаштування у Нідерландах.

Зараз дивляться

Особливості легалізації у Нідерландах

Процес легалізації у Нідерландах включає отримання номера BSN (ідентифікаційний номер) та тимчасового захисту (наклейка у паспорт від IND – Служби імміграції та натуралізації Нідерландів).

Цей процес може зайняти до місяця. Після цього українці мають вільний доступ до ринку праці та можуть працевлаштуватися без додаткових дозволів.

Статус тимчасової охорони в Нідерландах можуть отримати громадяни, які проживали на території України до 26 листопада 2021 року. Також українці, які легально перебувають на території Нідерландів під час початку повномасштабного вторгнення.

Важливо, щоб на 22 лютого 2022 року не було відкритих робочих віз чи наявних посвідок на проживання в інших країнах Європейського Союзу.

Де і яка є робота у Нідерландах для українців

На ринку є понад 200 тис. пропозицій роботи, але більшість вимагає знання мови на рівні B1 і водійських прав. Країні бракує спеціалістів IT і логістичної сфери, інженерів, медсестер, фінансистів, автомеханіків та інших.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Галузі, які відкриті для працівників без знання мови, – це переважно сільське господарство (робота в полі та теплицях), харчова промисловість (робота на м’ясокомбінатах), на складах.

Такі вакансії передбачають просту фізичну роботу з погодинною оплатою у розмірі €12-13 брутто (перед відрахуванням податків).

Крім того, варто враховувати, що іноземні працівники часто самі мають сплачувати за оренду житла близько €300-450 на місяць. Процес його пошуку може зайняти певний час через дефіцит житла в країні.

Вікові обмеження для роботи у Нідерландах

Нідерланди – це держава зі старіючим суспільством, часто люди до 75 років залишаються професійно активними. Це означає, що на ринку багато кандидатів похилого віку. Тому роботодавці впроваджують певні вікові обмеження для іноземців.

– Більшість вакансій для іноземців мають обмеження до 50 років, часто до 45 років. Тому українці старше 45 років, які виїхали до Нідерландів на початку повномасштабної війни, мають труднощі з пошуком роботи, повертаються до України або їдуть в інші країни ЄС, – розповіла керівниця міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Маргарита Нестеренко.

Чому варто мати водійські права

Наявність водійських прав – ще один нюанс, який варто враховувати у пошуках роботи в Нідерландах.

– Часто українці, особливо жінки, не мають прав або не наважуються водити авто за кордоном. Натомість багато роботодавців розв’язують питання доїзду працівників з місця їхнього проживання до роботи, надаючи їм автомобіль, – пояснила Маргарита Нестеренко.

Часто українці, які мають водійське посвідчення, об’єднуються та їдуть на роботу з колегами. Як альтернативу, іноді для працівників без прав видають велосипеди (платно). Варто враховувати, що відстань від місця роботи до житла зазвичай 8-10 км та більше.

Конкуренція з поляками

Нідерланди як країна з низьким рівнем безробіття теж мають сталі традиції працевлаштування іноземців, але мають інший підхід, ніж в країнах Східної Європи чи Німеччині.

Багато вакансій відкриті для громадян ЄС, переважно для поляків, які становлять там найбільшу групу трудових мігрантів.

Поляки їздять в Нідерланди роками: багато хто знає англійську і нідерландську, тому вони є конкурентами для українців на ринку праці.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-17 18:05:31