Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Що таке Холодна війна та чи можлива вона між Україною та Росією – пояснює експерт

Фото: Факти ICTV

Холодною війною називають період із 1946 року до кінця 1980-х років, під час якого спостерігалося глобальне протистояння двох наддержав – СРСР і США. Які причини холодної війни в минулому, чи можливе її повторення в майбутньому та які можливі наслідки для України, Фактам ICTV розповів доцент, кандидат політичних наук Михайло Шабанов

Що таке холодна війна

Михайло Шабанов пояснив, що холодна війна – це своєрідна відповідь на реалії геополітичної поляризації світу після 1945 року. 

– У XX столітті формування такої міжнародної системи мало “начинку” світоглядно-ідеологічного протистояння наддержав. Визначальним важелем впливу в масштабах конфронтації США і СРСР, військово-політичного блоку НАТО й Варшавського договору насамперед було ядерне озброєння, а також боротьба за інкорпорування [включення] політичних режимів у різних точках світу у власну систему цінностей, військово-політичної присутності, економічних зв’язків, – пояснив політолог.

За словами Шабанова, холодна війна – від “Довгої телеграми” Джорджа Кеннана і Фултонської промови Вінстона Черчилля до Карибської кризи – це демонстрація крихкості будь-яких стримувальних механізмів під час глобального конфлікту. 

Зараз дивляться

Потрібно зазначити, що “Довгу телеграму” й Фултонську промову вважають відправними точками холодної війни.

“Довгу телеграму” було надіслано до Вашингтона 22 лютого 1946 року з посольства США в Москві майбутнім “архітектором холодної війни” та ідейним батьком політики стримування, американським дипломатом Джорджем Ф. Кеннаном, у якій він написав про неможливість співпраці з СРСР.

Фултонська промова, виголошена прем’єр-міністром Великої Британії Вінстоном Черчиллем 5 березня 1946 року в США, у СРСР вважалася сигналом для початку холодної війни.

– Водночас, холодна війна – це період масштабної суб’єктності керівників Білого дому. Таке міжнародне протистояння по суті є війною наративів, тобто кожна сторона потенційно спроможна висунути певний світоглядний каркас моделі влаштування світу, – зауважує Шабанов. 

Як пояснив політолог, тоталітарний СРСР намагався просувати утопічну картинку комуністичного буття і хибні міфологеми. Вважається, що США виграли холодну війну, вдаючись до просування найбільш ефективної в умовах глобалізованого світу ліберальної моделі. Закінченням холодної війни умовно вважається розвал Радянського Союзу.

Ознаки холодної війни

Михайло Шабанов зазначив, що холодна війна має кілька відмінних ознак:

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!
  • світоглядна та ідеологічна боротьба між країнами – дуже чітко окреслено полюси ідеології, які вкрай різні;
  • військово-політична блокова конфронтація;
  • наростання загальнорегіональних конфліктів навколо вогнища протистояння.

Повторення холодної війни: чи можливо це

– Передумови для нової холодної війни фактично вже склалися. Проте постає закономірне запитання: хто є сторонами протистояння, який характер це протистояння має, які зміни потенційно можливі. Конфронтація глобального характеру складається по лінії США і Китай, – зазначив політолог. 

Як вважає експерт, ця конфронтація поляризує світ, проте складається не тільки ситуація військово-політичного розмежування. Є також економічний вимір відносин на глобальному та регіональному рівні (Китай здійснює економічний вплив на Глобальний Південь). 

Такий економічний порядок речей, що складається, важче переформувати, відтворити нові умови. Також виникає парадигма впливу “м’якої сили” від полюсів протистояння, тобто суто культурні інтегратори не менш дієві в глобальному світі вибору наративів.

– Виразною нині є Нова холодна війна (New Cold War), про яку говорять із 2010 року. У контексті сучасних подій, цим терміном можна охарактеризувати стан відносин демократичних режимів Заходу і Росії, – розповів Шабанов.

За словами політолога, за останні роки РФ практично повністю потрапила в геополітичну залежність Китаю, як великого гравця на новій світовій шахівниці. Ця залежність має економічний характер і ґрунтується насамперед на технологічній і фінансовій залежності.

– Тобто, виступати повноцінним полюсом протистояння із Західним світом сучасна Росія просто не в змозі, – вважає Михайло Шабанов.

Чи почнеться холодна війна між Україною і Росією: що каже експерт

Михайло Шабанов пояснив, що Україна поступово вибудовує свій вектор “євро-атлантизму”, інтегруючись до єдиного європейського простору і беручи суб’єктну участь у створенні дієвих “геополітичних трикутників”, як-от трикутника Лондон – Варшава – Київ.

– Холодна війна між Україною та РФ можлива, як один зі сценаріїв після завершення відкритого кривавого протистояння агресору. Фактично війна гібридного порядку (як сегмент холодної війни) проти України активно велася з 2014 року, як відповідь путінського режиму на революційні зміни в нашій країні та євроінтеграційний курс, – вважає політолог. 

За його словами, повномасштабне вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року кардинально змінило акценти, а всі стратегічні задуми керівництва Росії стали очевидними та здебільшого провалилися. На поточному етапі, коли війна з Росією набуває позиційного характеру, важко дати чіткий прогноз щодо термінів її завершення чи системних змін характеру.

– “Тривала війна” вже сьогодні змінює світогляд не лише українського народу та політичної еліти, а й представників західного політичного істеблішменту. Фінансова та військова допомога Україні визначає стратегію геополітичної підтримки та розуміння того, що ця війна є масштабним цивілізаційним зіткненням, – наголошує Михайло Шабанов. 

На його думку, дуже показовим моментом є дружні контакти російської номенклатури з керівництвом Ірану та КНДР і постачання війни в Україні зброєю цими державами.

– Фактично, вибудовується нова “вісь зла” з тоталітарних політичних режимів, які ізольовані санкціями, проте продовжують стратегічне зближення між собою, – каже політолог.

На його думку, холодна війна між Україною та РФ можлива лише за часткового заморожування військового конфлікту. За умови зміни політичного режиму в державі-агресорі та “перезавантаження” елітарно-номенклатурної верхівки, але за умови збереження спільної структури влади, війна, ймовірно, продовжиться як активне протистояння.

На думку політолога, регіональна холодна війна не може бути вигідною Україні, бо це стан перманентного конфлікту, вираженням якого є:

  • гонка озброєнь;
  • ядерний шантаж з боку російського режиму;
  • провокації та прояви “проксі війни”;
  • інформаційні акції російської пропаганди.

Як вважає Михайло Шабанов, шляхи для уникнення такого сценарію:

  • нарощування озброєння;
  • активна співпраця з міжнародними інститутами;
  • відкриття нових військових виробництв в Україні.

– Тобто наші кроки мають бути спрямовані на посилення зацікавленості західних партнерів у непохитній оборонній позиції нашої держави, також логічним і необхідним є структурний “демонтаж” наявного в Росії політичного режиму, його ідеологічна “дефашизація”, – резюмував політолог.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-17 17:41:47