Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Яке сьогодні свято – 16 листопада 2023 року: день ангела, прикмети та що не можна робити

Сьогодні, 16 листопада, професійне свято відзначають українські телевізійники та працівники радіо. Православні віряни вшановують одного з апостолів Христа – Левія Матвія. У світі відзначають незвичайне свято – День ґудзиків.

Факти ICTV зʼясували більше про історію та значення сьогоднішніх подій. Також дізнаємося, хто нині святкує день ангела та які заборони і прикмети є на цей день.

Яке сьогодні свято – 16 листопада 2023 року

Згідно з новим церковним календарем, віряни згадують святого апостола Левія Матвія – одного з учнів Ісуса Христа. Він залишив роботу митником заради слова Христового.

Зараз дивляться

Імʼя Левій чоловік отримав при народження, його друге ім’я — Матвій — має значення “Божий дар”. Саме тому апостола часто називають саме Матвієм, щоби підкреслити його відхід від минулого життя заради служіння Сину Божому. Матвій є одним з євангелістів та був канонізований ще ранніми християнами.

Який сьогодні, 16 листопада, день в Україні та світі

У цю дату щороку відзначається День працівників радіо, телебачення та зв’язку. Саме 16 листопада у 1924 році в Харкові вперше вийшла в ефір передача Українського радіо. З часом до свята долучилися представники інших видів електронних ЗМІ, зокрема журналісти, що працюють на інтернет-ресурсах. Також сьогодні відзначають фахівців зв’язку.

У світі відзначається Міжнародний день толерантності, що запровадили у 1995 році за рішенням ЮНЕСКО. У цей день ухвалили Декларацію принципів терпимості. Вона каже, що всі люди рівні, незалежно від віри, гендеру, сексуальної орієнтації, етносу чи кольору шкіри.

З 2005 року у світі на цю дату припадає День боротьби з анорексією. Це серйозний розлад харчової поведінки, що проявляється виснажливими дієтами та голодуванням. Проблема анорексії є гострою для суспільства, що досі намагається втиснути людей у неприродні стандарти краси.

Незвичайне свято Всесвітній день ґудзиків, що відзначається сьогодні, має довгу історію. Його ще в 1938 році започаткувала організація з США National Button Society. У світі чимало людей колекціонують ґудзики. В давнину ці предмети не просто тримали одяг докупи, а й були елементом розкоші. Тож майстри працювали над ними, аби задовольнити вибагливі смаки клієнтів.

Хто святкує день ангела 16 листопада 2023 

За новим календарем сьогодні святкують іменини власники чоловічих імени. Якщо у вас в оточенні є Василі, Віктори, Дмитри, Івани, Макари, Матвії, Михайли, Миколи, Сергії, Теодори, Федори чи Яни, можете їх привітати з днем ангела.

Що не можна робити 16 листопада

У давнину казали, що нині не можна нікому бажати зла, бо отримаєш бумеранг у стократному розмірі. З урахуванням того, що розпочався Різдвяний піст, є певні обмеження в продуктах. Також не ходили по дому босоніж, бо це загрожувало хворобами.

Додому не пускали незнайомих людей, щоби потім весь тиждень не спілкуватися з неприємними персонами. У цей день не укладають угоди та уникають натовпу незнайомців, щоби ні з ким не посваритися.

Що можна робити сьогодні

Якщо розмовам з незнайомцями зась, то ходити в гості до рідних, друзів чи сусідів – цілком хороша ідея. У цей день рекомендують не лише дослухатися до порад, а й давати їх самим, головне, щоби лайфхаки були перевірені та ефективні.

Згідно з місячним календарем, день сьогодні загалом несприятливий майже для всього, крім занять спортом. Тож якщо ви надумали підкачатися чи побігати – саме час.

Народні прикмети на 16 листопада 2023

  • Вечірній мороз – до теплої зими, ранковий – до сніжної.
  • Миші риють ями – буде холоднішати.
  • Якщо випав сніг, а на деревах є листя – гарного врожаю не чекати.
  • З димаря йде рівний дим – до морозів.
  • Низькі хмари у цей день віщують холодну зиму.
  • Сильний вітер дме – на середину зими прийдеться заметіль.
  • Дощ – до теплої зими.
  • Якщо ніч буде зоряною, то снігу в грудні майже не буде.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-16 05:34:49