Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Які саме ультраоброблені продукти можуть бути корисними — дослідження

Команда вчених Міжнародного агентства з вивчення раку (IARC) і Віденського університету за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) під час дослідження з’ясувала, що хліб і крупи, які пройшли інтенсивну обробку, знижують ризик важких захворювань, завдяки вмісту клітковини.

Що показало дослідження

Водночас велике міжнародне дослідження показало, що регулярне вживання м’ясних продуктів, як-от ковбаси та солодкі напої, підвищує ймовірність виникнення серйозних патологій.

– Хліб і крупи насправді знижують ризик їх виникнення, оскільки вони містять клітковину, незважаючи на те, що вони також є продуктами ультраобробленої обробки (UPF), – дійшли висновку дослідники.

Зараз дивляться

Що стосується соусів, пасти і приправ, то, за словами вчених, вони не настільки корисні, як хліб і крупи, але і не настільки шкідливі, як продукти тваринного походження і безалкогольні напої.

Продукти, які раніше вважалися шкідливими

Певною мірою вчені реабілітували і деякі інші ультраоброблені продукти, які раніше вважалися шкідливими. Це солодощі та десерти, готові страви, пікантні закуски і рослинні альтернативи м’ясним продуктам.

Експерти заявили, що результати показали, що вважати всі продукти UPF шкідливими для здоров’я нерозумно і невиправдано.

Зазначається, що дослідження ґрунтується на аналізі історії харчування і захворювань 266 666 осіб у семи європейських країнах, включно з Великою Британією.

Чим замінити ультраоброблені продукти

Люди, які прагнуть знизити ризик важких захворювань, мають замінити деякі, але не всі UPF у своєму раціоні схожими, але менш обробленими продуктами, зокрема, для профілактики раку, або дотримуватися середземноморської дієти, рекомендують автори дослідження.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-14 13:21:15