Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Кава і смертність від серцево-судинних захворювань – учені довели, що має значення спосіб заварювання

Група норвезьких учених спробувала з’ясувати, як різні способи приготування кави впливають на здоров’я і чи пов’язаний напій із розвитком серцево-судинних захворювань.

Результати дослідження показали, до якого методу заварки кави слід ставитися з особливою обережністю.

Кава корисна, деякі способи її заварювання – шкідливі

Учені не сперечалися з тим, що натуральна кава позитивно впливає на організм і роботу мозку, проте деякі способи приготування напою можуть бути шкідливими.

Зараз дивляться

До цього висновку підштовхнуло майже 20-річне дослідження способу життя 500 тис. учасників віком від 20 до 79 років.

Учені вивчали їхні шкідливі звички, коливання ваги, рівень фізичної активності і якому способу заварювання кави вони віддавали перевагу, чи зовсім не вживали кави.

І виявилося, що є зв’язок між кількістю та типом кави (фільтрована, нефільтрована) та ризиком серцево-судинної смертності, ішемічної хвороби серця та інсульту у великій когорті чоловіків і жінок середнього віку.

Дослідників цікавило:

  • скільки чашок кави зазвичай людина випиває щодня?
  • яку каву – нефільтровану (крупного помелу), фільтровану, розчинну, без кофеїну обирає (розчинна кава та кава без кофеїну були віднесені до категорії фільтрованої кави).

Звідки холестерин у каві

Відфільтрованому напою віддали перевагу 59% учасників, 20% зазвичай пили нефільтровану каву, 9% використовували обидва напою, 12% взагалі не вживали кави.

Під час дослідження було вивчено зв’язок між типами заварювання кави (фільтрованою, нефільтрованою), кількістю порцій напою на день і ризиком загальної смертності, серцево-судинних захворювань, а також тривалістю життя.

З’ясувалося, що найшкідливішою є нефільтрована кава та кава, заварена просто в чашці. Кава стає особливо шкідливою, коли гуща довго залишається в гарячій воді, що характерно для еспресо, капучино, кава по-турецьки та заварена у френч-пресі.

Такі напої містять безліч речовин, що підвищують холестерин.

Дослідження показало, що його кількість у 30 разів перевищує рівень у фільтрованому напої.

Зв’язок між споживанням кави та загальним холестерином у сироватці крові був відомий з 1983 року, а пізніші дослідження виявили компоненти кави, які підвищують рівень ліпідів – дитерпени кахвеол і кафестол. От якраз цих речовин найбільше у нефільтрованій каві.

Кава і підвищений ризик смертності від хвороб серця

Така кава показала й загрозу вищої смертності від серцево-судинних захворювань.

Найнижча смертність з цієї причини була серед споживачів 1–4 чашок фільтрованої кави на день.

Учені не брали до уваги те, що деякі люди додають молоко, вершки або цукор у каву, а інші мають звичку вживати каву разом із солодощами і випічкою.

Джерело: Sage Journals

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-14 13:15:35