Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

що це і скільки пускових установок

З відкритих джерел відомо, що на початок 2022 року українська армія мала близько 35 дивізіонів ППО. Як не заплутатися в дивізіонах, батареях, зенітних ракетних комплексах, особливо коли йдеться про різні зразки – Фактам ICTV розповів військовий експерт Олександр Коваленко.

Дивізіон ППО: що це та з чого складається

Дивізіон ППО складається з батарей, які своєю чергою складаються із ЗРК.

Зенітно-ракетний комплекс

ЗРК – це група засобів, які взаємопов’язані між собою і дозволяють самостійно виконувати бойове завдання. Сюди входить: 

Зараз дивляться

  • система огляду і виявлення цілей;
  • засоби ураження; 
  • система керування озброєнням, зв’язку і перезаряджання. 

Деякі системи ЗРК можуть бути встановлені на базі одного шасі, іншим потрібне розміщення кожної складової окремо.

Батарея

Батарея ППО – це організаційна одиниця, яка може бути абсолютно різною для кожного виду ЗРК. Батарея може бути доповнена іншими машинами, наприклад, більш потужною РЛС або командним пунктом.

Одна батарея зазвичай складається з три ЗРК по чотири пускові установки кожна. Тобто батарея здатна відстріляти за один пуск одразу 12 ракет, а для наступного потрібно менше 5 секунд.

Дивізіон

Дивізіон ППО – це складніша структура, ніж просто кілька батарей. В один дивізіон зазвичай входить від двох до чотирьох батарей і пункт керування та радіолокації. Однак такі структури різняться в різних арміях.

Сучасні ЗРК, особливо західні зразки – це вже цифрові види озброєння з максимально відкритою інфраструктурою. Тобто це просто конструктор, їхня конфігурація може бути досить широкою. Водночас всі сучасні комплекси ППО працюють у єдиній інформаційній мережі – що бачить один, те бачать усі.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Дивізіон ППО – це скільки

За словами Коваленка, загалом дивізіон ППО прирівнюється до батальйону і має власний штаб. Батальйон – це 800 осіб, але про дивізіон ППО так чітко сказати не можна. Він складається з різних підрозділів. Залежно від того, які саме засоби протиповітряної оборони використовуються в ньому, і залежить загальна кількість персоналу. 

– Тобто можуть бути різні батареї – там може бути дві, шість чи вісім пускових установок у кожній. Якщо ми говоримо про закордонні зразки, наприклад, батарею Patriot, там зазвичай шість або вісім пускових, – каже експерт. 

Загалом у дивізіоні зазвичай шість батарей, тобто 36 пускових установок. Загальна кількість персоналу, відповідно, змінюватиметься, якщо їхня кількість збільшиться. Тому кількість персоналу не завжди є якимось стабільним значенням, але загалом дивізіон ППО дорівнює батальйону, зазначає Коваленко.


Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-13 19:09:37