Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Які продукти корисні для серця, як їх правильно готувати — МОЗ

Експерти Міністерства охорони здоров’я України запропонували список продуктів, багатих потрібними для серця поживними речовинами, та їхні оптимальні способи приготування.

– Чарівних продуктів, що повністю знімають якесь питання зі здоров’ям або красою, не існує. Є більш-менш корисні та досить шкідливі, але миттєвого та помітного ефекту жодні з них не мають, – пояснюють фахівці.

За словами експертів, наше завдання – обирати найбільш здорову опцію.

Зараз дивляться

Зелені овочі

Якщо якась їжа зелена, значить, у ній є пігмент хлорофіл. А в хлорофілі є магній – мікроелемент, також потрібний для здорового тиску і скорочень серця.
Броколі, зелена цибуля, горошок, шпинат, листова капуста (кейл) – прекрасні джерела магнію. Найкраще їх тушкувати або додавати в суп – так магній нікуди не піде в процесі приготування.

Жирна риба (оселедець і скумбрія)

Що більше жирних кислот омега-3, то кращі шанси мати адекватний рівень холестеролу і протидіяти непотрібному запаленню в тілі. Обирайте слабосолоний оселедець або вимочуйте його у воді чи молоці, і подавайте до печеної картоплі. Скумбрію ж можна просто запекти з коренеплодами.

Ягоди

Смородина, смородина, ожина, малина, полуниця… Якщо плід яскравий, значить, він багатий на антиоксиданти. Якщо дуже спростити, ягоди в раціоні діють на непотрібне запалення в судинах, як порошок із вогнегасника – на полум’я. Їжте ягоди свіжими або замороженими, а якщо консервуєте, достатньо стерилізувати їх у власному соку, без цукру.

Волоські горіхи

Це прекрасне джерело жирних кислот омега-3, клітковини та білка. Горіхи не потрібно смажити і не варто чистити заздалегідь – це вбереже жири від згіркнення. Чищені горіхи краще промити.

Гарбузове насіння

Це і антистрес, і джерело жирних кислот омега-3. Їжте сирим.

Гарбузи, помідори, морква

Усі гарячі кольори свідчать про вміст каротиноїдів або лікопенів – пігментів, які також гасять зайве запалення. Ці пігменти розчиняються тільки в жирах і при цьому добре переносять термічну обробку. Тому можете тушкувати, відварювати, додавати в супи. Гарбузове пюре може бути основою для тіста на запіканку.

Буряк

Це джерело нітратів, потрібних для здоров’я судин. Нітрати стають сировиною для виробництва в судинах оксиду азоту, який судини і розширює, що знижує тиск. Так само діє речовина силденафілу – активний компонент препаратів для ерекції.

До речі, іншим джерелом нітратів та амінокислоти цитруліну, яка теж допомагає при розширенні судин, є кавуни та їхнє насіння.

Буряк зручно запікати у фользі, тушкувати просто на сковорідці, поєднувати з горіхами, насінням, оселедцем, шпинатом і гарбузом.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-13 12:44:44