Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Ураження десантних кораблів у Криму та загострення під Бахмутом: події на фронті за тиждень

Фото: Факти ICTV

Повномасштабна війна в Україні триває вже 627-му добу. Окупанти намагаються прорвати українську оборону, стягуючи на Авдіївський напрямок свої резерви, а під Бахмутом переходять від оборони до наступальних дій.

Утім, на Запорізькому ЗСУ намагаються пройти так звану зону Суровікіна, щоби вийти на північне Приазов’я, а ГУР нищить російські військові кораблі у Криму. 

Про найголовніші події війни впродовж тижня – читайте далі в матеріалі Фактів ICTV.

Зараз дивляться

Авдіївський напрямок та Бахмут

Запорізький напрямок 

Херсонський напрямок

Ситуація у Чорному морі та Криму 

Таврійський напрямок

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Авдіївський напрямок та Бахмут

На Авдіївському напрямку обстановка залишається без змін. Авдіївка та Бахмут, як і раніше, залишаються важливими для російського диктатора Путіна напередодні виборів у РФ, які мають відбутися весною. Очільник Кремля хоче показати росіянам хоч якийсь результат на фронті, тому безжально кидає у бій тисячі солдатів. 

– За місяць боїв вони вже втратили вбитими й пораненими понад 15 тис. особового складу – це неймовірно багато. Більше ніж механізована дивізія (12,5 тис. людей), – каже військовий експерт Петро Черник. 

Експерт зазначив, що на сьогодні на Авдіївському напрямку ЗСУ перебувають у зоні стратегічної рутини або стратегічної рівноваги. 

– Ми воюємо мотивацією і якісною технікою. Вони воюють колосальною кількістю людей. Ситуація у будь-який момент може зрушитися. У чий бік, я не візьмуся зараз прогнозувати, – наголосив він. 

Запорізький напрямок 

На Запорізькому напрямку маємо невеликий успіх. Сили оборони трохи просунулися у бік Новопрокопівки та Вербового. 

Напередодні у тимчасово окупованому Бердянську та Генічеську сталася серія вибухів. 

Як повідомляв міський голова Мелітополя Іван Федоров, ворог намагається сховати техніку та особовий склад у глибокому тилу.

– Головне завдання – як було пробити лінію Суровікіна, так і залишається надалі. Але знову ж таки, вони дуже серйозно окопалися, дуже серйозно укріпилися. Що-що, а копати вони вміють. Важко сказати, але шанс обвалити південний плацдарм – є. Якщо він обвалюється – це вихід на північне Приазовʼя, умовно в район Молочного лиману, перерізання сухопутного коридору до Криму. Тоді їм доведеться робити жест доброї волі або ми будемо оточувати такі міста, як Мелітополь і Токмак, – сказав Черник. 

Херсонський напрямок

На Херсонському напрямку окупанти змінили військове керівництво. Новим командувачем угруповання військ Дніпро було призначено генерала Михайла Теплінського. Як зазначила речниця об’єднаного пресцентру Сил оборони Півдня Наталя Гуменюк, зазвичай Кремль змінює військове керівництво, коли розуміє, що попередні тактика та стратегія вже не працюють.

Вчора, 11 листопада, була річниця звільнення частини Херсонської області від російських загарбників. Область була в окупації майже вісім місяців. Як люди відстоювали місто, жили в окупації та дочекалися приходу ЗСУ, можна почитати за посиланням. 

Ситуація в Чорному морі та Криму 

Українські спецслужби продовжують нищити російський військово-морський флот. Днями у ГУР підтвердили ураження двох російських малих десантних катерів поблизу Чорноморського в поки що окупованому Криму.

Йдеться про катери проєкту 11770 класу Серна. За даними розвідників, на суднах перебував екіпаж та броньована техніка, зокрема БТР-82.

Малі десантні катери класу Серна загарбники використовували під час окупації острова Зміїний – перекидали туди військову техніку та десант.

Крім того, росіяни на борту катерів розміщували зенітно-ракетні комплекси Тор-М2 для мобільного прикриття свого угруповання на острові.

– Кожна знищена одиниця техніки – це прекрасно. Тому що відновити їх не можуть. Доктрина Монтре 1936 року в дії, турки закрили Босфор і Дарданелли, нічого туди не допливе, крапка. Це не тільки крок уперед, тут ще й моральна складова, тому що країна, яка не моє воєнного флоту сягнула воєнного паритету з країною, котра мала повноцінний Чорноморський флот, що вважався найсильнішим в акваторії Чорного моря, – підкреслив експерт.  

Таврійський напрямок

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ Таврія Олександр Тарнавський повідомив, що на Таврійському напрямку окупанти збільшили кількість авіаударів, зокрема із застосуванням керованих авіабомб.

Лише за минулу добу на Таврійському напрямку ворог завдав 30 авіаударів, провів 48 бойових зіткнень та здійснив 712 артобстрілів.

У п’ятницю, 10 листопада, президент Володимир Зеленський на Ставці Верховного головнокомандувача заслухав звіти від командувачів про нинішню ситуацію на ключових напрямках фронту.

Присутні також розглянули воєнний бюджет на 2024 рік. Акцент буде зроблено на розвитку оборонно-промислового комплексу, щоб Україна стала більш самодостатньою “щодо снарядів, ракет, дронів, бронетехніки”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-12 17:53:36