Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

В Ісландії виверження вулкана може зруйнувати ціле місто: що відомо

Найближчим часом в Ісландії може статися виверження вулкана. 

Як повідомляє The Guardian, це може статися у невеличкому містечку Гриндавік поблизу столиці Рейк’явіка, де проживають близько 4000 людей. 

Виверження може статися протягом декількох годин або днів.

Зараз дивляться

Жителів цього містечка евакуювали вранці 11 листопада після того, як зміщення магми під земною корою спричинило сотні землетрусів, що є передвісником виверження.

– Ми дуже стурбовані станом усіх будинків та інфраструктури в цьому районі, – сказав голова Управління цивільного захисту та надзвичайних ситуацій Ісландії Відір Рейніссон.

Місто розташоване за 40 кілометрів на південний захід від Рейк’явіка, поблизу геотермальної електростанції Свартсенгі, що є основним постачальником електроенергії й води для 30 000 жителів півострова Рейк’янес та прісноводного водосховища.

Гриндавік також знаходиться біля геотермального курорту Блакитна лагуна, що є популярним туристичним напрямком, який закрили з міркувань безпеки на початку цього тижня.

– Магма зараз знаходиться на дуже невеликій глибині, тому ми очікуємо виверження протягом декількох годин, щонайменше — протягом декількох днів, – зазначив Рейніссон.

Сценарії виверження вулкана

Найбільш вірогідним сценарієм виверження вулкана може бути тріщина в землі поблизу Гріндавіка.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

– У нас є розлом довжиною близько 15 кілометрів, і в будь-якій точці цього розлому ми можемо побачити, що може статися виверження, – додав голова Управління цивільного захисту. 

Втім, експерти не виключають виверження на дні океану, яке може спричинити велику хмару попелу.

Подібні виверження вже траплялися у цьому регіоні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-12 16:50:12