Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Український військовий координував атаку на Північні потоки – ЗМІ

Координацією підриву трубопроводів Північний потік-1 та Північний потік-2 керував колишній розвідник Сил спецоперацій України Роман Червінський. Сам колишній офіцер свою причетність заперечує.

Це стверджують німецьке видання Der Spiegel та американська газета The Washington Post, які оприлюднили відповідне розслідування. Обидва видання покликаються на неназвані джерела серед українських офіційних осіб та офіційних посадовців в країнах Європи, а також інших осіб, обізнаних із подробицями таємної операції.

В розслідуванні йдеться про те, що ймовірно до підриву газопроводів причетний український офіцер Роман Червінський. Трубопроводи Північний потік були підірвані у вересні минулого року. Раніше Чернівський ніс службу у Силах спеціальних операцій України.

Зараз дивляться

За даними співрозмовників Spiegel та WP, Червінський нібито координував команду із шести осіб, які під вигаданими іменами орендували яхту і використовували глибоководне водолазне обладнання, щоб встановити вибухівку на трубопроводах Північний потік-1 і Північний потік-2 у вересні минулого року.

Джерела кажуть, що полковник не займався плануванням операції, а виконував накази “високопоставлених українських чиновників”, які підкорялися головнокомандувачу Збройних сил України Валерію Залужному.

Червінський, який наразі знаходиться під арештом у Києві, через адвоката заперечив будь-яку причетність до диверсії на трубопроводах.

– Всі припущення про мою причетність до атаки на Nord Stream поширюються російською пропагандою без жодних підстав, – відповів Червінський у листі на адресу видань.

Spiegel та WP, посилаючись на осіб, знайомих із ситуацією, вказують, що операція щодо вибухів на Північних потоках була розроблена таким чином, щоб український президент Володимир Зеленський не знав про неї. Сам Зеленський раніше заперечував причетність України до вибухів.

The Washington Post зазначає, що офіційні особи в багатьох країнах заявили в приватному порядку, що вони впевнені, що Зеленський не був причетний до схвалення атак на Nord Stream.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Чернівський – під арештом

Колишній офіцер Роман Червінський із квітня цього року перебуває під арештом у Києві. Йому була оголошена підозра Службою безпеки України в перевищенні військовою службовою особою влади чи службових повноважень.

У справі йдеться про спробу викрадення російського літака, що, на думку слідства, призвело до обстрілу аеродрому Канатове на Кіровоградщині.

За даними слідства, операція з викрадення літака РФ проводилася попри заперечення СБУ і без згоди відповідних держорганів.

У зв’язку із цим, сторона обвинувачення вважає, що Росія отримала про розміщення на аеродромі Канатове особового складу Повітряних сил ЗСУ та українських літаків. Внаслідок цього, вважають прокурори, 23 липня 2022 року Росія завдала удару по аеродрому. Тоді загинув один військовий, 17 зазнали поранень.

Сам Червінський вважає арешт “політичною відплатою” за критику президента Володимира Зеленського. Колишній службовець ССО стверджує, що він виманював льотчика за наказом.

Сторона захисту заарештованого вважає, що всі дії Червінського були узгоджені на відповідному рівні, а бомбардування аеродрому не було наслідком провалу операції, оскільки його обстрілювали і до цього.

Джерело: Spiegel, The Washington Post

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-12 01:01:57