Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

ЄС представить пакет санкцій, що включає заборону на російські алмази: Боррель сказав коли

Фото: Урядовий портал

Європейський Союз наступного тижня має намір представити черговий пакет санкцій проти Росії, який включатиме довготривалу заборону на російські алмази.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на заяву представника ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозепа Борреля.

Алмази – один з небагатьох основних видів російського експорту, який досі не зачепили санкції ЄС, запроваджені у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну у 2022 році.

Зараз дивляться

Боррель у коментарі виданню сказав, що міністри закордонних справ країн G7 під час дводенної зустрічі в Японії підтримала цей крок, подолавши важливу перешкоду, якої вимагали європейські країни, зокрема Бельгія – один з найбільших світових торговців діамантами.

— Для того, щоб країни-члени ЄС були одностайні в питанні заборони торгівлі діамантами, деякі з них вимагали, щоб  G7 надала, скажімо так, політичну підтримку. Що ж, це було зроблено, координація спрацювала, і ми зможемо представити пакет санкцій на розгляд, – сказав Боррель.

Україна і кілька союзників з Центральної та Східної Європи вже давно вимагають від ЄС заборонити торгівлю алмазами. У травні лідери G7 домовилися обмежити торгівлю і використання російських діамантів, зокрема за допомогою технологій відстеження.

Але спроби запровадити правові заходи ЄС зайшли в глухий кут, оскільки Бельгія стверджувала, що проста заборона на російське каміння лише відверне торгівлю від її міста Антверпен – глобального центру торгівлі діамантами.

Бельгійські чиновники закликали G7 повністю підтримати домовленість, яка б запровадила глобальний стандарт сертифікації алмазів, що дозволить усім трейдерам ідентифікувати дорогоцінні камені, вироблені в Росії.

Боррель заявив, що міністри закордонних справ Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великої Британії та США домовилися “скоротити доходи, які Росія отримує від експорту”, і прямо вказав на “непромислові алмази, зокрема ті, що видобуваються”.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Наприкінці жовтня агентство Bloomberg повідомляло, що у новому санкційному пакеті ЄС проти Росії може з’явитися обмеження на торгівлю товарами, сукупна вартість яких сягає близько €5 млрд.

Джерело: Financial Times

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-08 15:42:32