Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Схильність до сезонної депресії можна визначити за кольором очей — офтальмолог

Консультант-офтальмохірург Алі Мірза розповів, що люди з певним кольором очей насправді можуть піддаватися більшому ризику розвитку сезонного афективного розладу (САР).

Сезонний афективний розлад – це тип депресії, що виникає під час зміни пір року, зазвичай літа на осінь або осені на зиму.

– САР зазвичай розвивається поступово, у міру зміни погоди, і ми переходимо до темніших днів і більше часу проводимо в приміщенні, – зазначив експерт.

Зараз дивляться

Симптоми сезонної депресії

За словами медика, люди, які страждають від САР, можуть відчувати втому, занепад енергії та погіршення настрою, а також труднощі з концентрацією уваги, сном і змінами в поведінці, наприклад, підвищену дратівливість.

За словами Мірзи, дослідження виявили зв’язок між людьми, які страждають на САР, і кольором їхніх очей.

Так, люди з темнішими очима частіше страждають від цього захворювання.

Колір очей і сезонна депресія

Очі з нижчим пігментом, такі як блакитні або сірі, більш чутливі до світла. За словами офтальмолога, це означає, що їм не потрібно поглинати стільки ж інформації, скільки карим або темним очам, перш ніж ця інформація досягне клітин сітківки.

Ця специфіка може потенційно вплинути на вироблення мелатоніну, гормону, пов’язаного з регуляцією сну і настрою.

– Світлоокі люди з підвищеною світлочутливістю можуть відчувати зниження вивільнення мелатоніну восени та взимку, що може забезпечити деякий захист від САР, – зазначив лікар.

Як зменшити наслідки САР

Мірза рекомендував кроки, які ви можете зробити, щоб знизити ризик або зменшити вплив САР.

Найкращий спосіб уникнути симптомів САР, за його словами, це проводити більше часу на свіжому повітрі, особливо в сонячні періоди. Також можна розглянути курс фототерапії. Але якщо симптоми погіршуються, варто все ж таки звернутися до лікаря.

Джерело: Express

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-07 10:57:41