Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Післяпологова депресія, що важливо знати і як з нею боротися — психологи

Експерти популярного онлайн-ресурсу Психологічна підтримка розповіли, як боротися з післяпологовою депресією, коли замість очікуваного після народження малюка щастя жінка відчуває злість, роздратування, вона не може звикнути до свого нового стану, не відчуває почуттів до дитини.

Чому так відбувається

– Часто вагітна жінка очікує, що материнство привнесе в життя щастя і любов, наповнить його сенсом, – зазначають фахівці.

За їхніми словами, коли очікування не збігаються з реальністю, коли народження дитини приносить складнощі та розчарування, тоді рівень фрустрації зростає. Крім того, у жінки починає закрадатися думка про те, що вона є поганою матір’ю, і це тільки посилює депресію.

Зараз дивляться

Як боротися з післяпологовою депресією

Головна порада – зверніться до фахівців: поговоріть із психоаналітиком, психотерапевтом або психіатром. Можливо, варто перевірити рівень гормонів, вітамінів тощо.

Для подолання проблеми надважливо, щоб і сама жінка, і її близькі дотримувалися простих порад:

  • дозвольте жінці бути неідеальною матір’ю. Це нормально, що почуттів до дитини одразу може і не бути, але стосунки мами і малюка розвиваються і ускладнюються з часом, і переростають у сильне почуття любові. Жінка не народжується матір’ю, а стає нею;
  • жінка повинна вірити в себе. Вірити в те, що вона обов’язково впорається з дитиною, нехай це і не відразу вийде ідеально;
  • підтримка близьких – неоціненна. Йдеться не тільки про тата дитини, а й про батьків, няню, бабусю, тітку, подругу. Щоб хоча б на мінімальний час хтось міг побути з дитиною, або взяти на себе частину домашніх обов’язків.

Час для себе

З народженням дитини звичний побут змінився, це факт, кажуть експерти. І наголошують, що в житті матері малюка все ще має знайтися місце для тих справ, які приносили їй радість до народження дитини: зустрічі з подругами, хобі, спорт, догляд за собою, відпочинок.

Джерело: Психологічна підтримка

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-07 08:52:05