Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Загроза великої війни на Близькому Сході зменшується – чого очікувати Україні

Загроза розширення військового конфлікту на Близькому Сході наразі зменшується, оскільки ключові країни-гравці досягли консенсусу.

Таку думку висловив військовий експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, коментуючи війну в Ізраїлі.

Він пояснив, що сьогодні фактично сформувався консенсус щодо того, якою має бути військова операція Ізраїлю в секторі Гази. Вона, вочевидь, матиме обмежений характер.

Зараз дивляться

І навряд чи хтось зацікавлений у затягуванні конфлікту, навіть Ізраїль. Як зазначив експерт, Ізраїль, з одного боку, прагне знищити терористів ХАМАС і зменшити загрози, а з іншого – чим довше це затягнеться, тим більше буде жертв і збитків для економіки.

Олександр Мусієнко звернув увагу, що вже зараз розпочалися переговори про майбутнє сектору Гази. А терористичне формування ХАМАС, на його думку, буде ліквідовано і припинить своє існування.

– Консенсус щодо цілей цієї операції знайдений. І головне в цьому консенсусі – не допустити розширення конфлікту… Тобто на сьогодні перспективи роздмухування і переростання цього конфлікту в щось більше, зменшуються. Я думаю, що в цьому зацікавлені Сполучені Штати, можливо, зацікавлений Іран, тому що таким чином підтвердив свій статус. І що найголовніше – зацікавлений Китай, – наголосив військовий експерт.

Мусієнко нагадав, що найближчим часом планується зустріч лідера Китаю Сі Цзіньпіна і президента США Джо Байдена. На цьому тлі офіційний Пекін може спробувати “створити імідж умовного миротворця” на Близькому Сході.

Росія ж, яка прагнула роздмухати конфлікт, щоб змістити увагу світу з України на Ізраїль, “залишилася з носом”.

– Тому що домовилися і, вочевидь, без них, а ХАМАС розміняли… Впливає Іран і Китай (на ситуацію на Близькому Сході, – Ред.). А Росію позбавляють впливу, витискають. Росія хотіла зіграти на цьому і в результаті програла, зазначив Олександр Мусієнко.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Чого очікувати Україні

На думку військового експерта, тепер фокус уваги світу “знову ж таки може повертатися до України”.

– Це не значить, що до Ізраїлю (уваги, – Ред.) не буде. Ізраїль отримає підтримку від Конгресу США, і це добре. Тут не потрібно шукати якоїсь конспірології. Отримає (допомогу, – Ред.) і Україна, я в цьому впевнений. Зміцнимо свої сектори безпеки. І це буде ефективною відповіддю для РФ: нам зброя і допомога, Ізраїль завдає удару по ХАМАС, – пояснив Мусієнко.

Війна в Ізраїлі

Зранку 7 жовтня бойовики ХАМАС завдали масованого ракетного удару по Ізраїлю. Згодом вони прорвалися на ізраїльську територію з сектору Гази.

Ізраїль оголосив про стан війни. Армія країни відновила контроль над населеними пунктами на кордоні з сектором Гази, які захопили терористи, і почала завдавати ударів по об’єктах ХАМАС. А згодом ізраїльські військові розпочали наземну операцію.

Наразі Армія оборони Ізраїлю проводить операцію зі знищення тунелів ХАМАСу в районах сектору Гази. В пресслужбі ЦАХАЛу оголосили, що Сухопутні війська Ізраїлю повністю оточили місто Газа, де розташований центр терористів.

Внаслідок атаки бойовиків ХАМАС на Ізраїль загинули понад 1,4 тис. ізраїльтян і громадян інших держав, сотні зазнали поранень. Серед загиблих є 25 громадян України.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-04 17:32:13