Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Скільки служить матрац та як часто його потрібно замінювати

Заміна та правильний вибір матраца – без перебільшень доленосне рішення. Адже це сильно впливає на ваш сон, від якості якого залежить ваше здоров’я та життя. Ба більше, неправильно підібраний матрац може стати причиною проблем зі спиною. Тому поставтеся до цього питання з відповідальністю. 

А Факти Life розкажуть, коли варто замінювати матрац та як правильно обрати новий.

Коли потрібно замінити матрац

Будь-який матрац, навіть найкращий, рано чи пізно втрачає свої властивості. Він може не лише втрачати форму, а й ставати розсадником алергенів. Зокрема, людину можуть почати турбувати різні симптоми: кашель, загострення алергії чи астми. Загалом матрац може слугувати вам близько 7-10 років, залежно від якості матеріалів та експлуатації. Хоча матраци з пружинами в середньому витримують близько 5 років.

Зараз дивляться

Безпружинні мають змогу протриматися до 12 років. Якщо ж говорити про матраци з незалежними пружинами, то їхній вік становить від 8 до 15 років вірної служби. Також на ринку представлені безпружинні латексні варіанти, які загалом можуть слугувати до 20 років.

Заміна матраца – на що варто звернути увагу

Міняти матрац потрібно тоді, коли ви помітите несправності в нього. Тому окремо виводимо характеристики, які сигналізують, що час вирушати в магазин за новим матрацом.

  • Помічаєте звуки від матраца, яких раніше не було. Зокрема – клацання, скреготіння, писк.
  • Пружини вдавлюються у тіло.
  • Неприємні, а іноді й болісні відчуття у м’язах. Через поганий матрац може виникати головний біль, а вранці ви не відчуватимете бадьорості.
  • Якщо ви спите не самі, то можете помічати, що вночі почали частіше прокидатися через рухи партнера поряд.
  • Неприємні запахи від матраца сигналізують про паразитів, плісняву та вологість.
  • Зовнішня деформація наповнювача. Йдеться проте, що на матраці почали з’являтися горбинки чи впадини.

Ба більше, зверніть увагу на те, що матрац обирається під вашу вагу тіла. Тому якщо ви починаєте спати з партнером, то, найімовірніше,  матрац доведеться поміняти одразу з розрахунком на масу вас двох.

як обрати матрац

Як обрати матрац

У сучасному світі виробляється велика кількість різних видів матраців, які різняться за технологією виготовлення, матеріалами, жорсткістю тощо. Тому якщо ви прийдете в магазин і скажете, що вам потрібен ортопедичний матрац, то, найімовірніше, консультант не знатиме, що вам запропонувати.

Перше, на що варто звернути увагу, – жорсткість матраца. Якщо у вас є проблеми зі здоров’ям, то ліпше цей фактор уточнювати у вашого лікаря, зокрема йдеться про захворювання спини, травми та інше. А якщо таких скарг немає, то жорсткість підбирається за:

  • Віком – для дітей варто обирати матраци більш жорсткі, тоді, як людям похилого віку краще зупинитися на м’яких варіантах.
  • Масою тіла та зростом.

Щоб вам було легше, ми створили табличку, в якій показано, як обрати матрац за масою, зростом та віком.

як обрати матрац за масою, зростом та віком

Щодо наповнення, то тут дуже багато індивідуальних характеристик. Зокрема, якщо ви алергік чи маєте чутливу шкіру до подразників, то варто обирати латексний наповнювач, проте і вартість таких виробів немаленька.

Якщо говорити про невеликий чи середній бюджет, то можна обрати варіанти матраців з пружинами. Вони слугуватимуть не так довго, проте сповна задовольнити головні потреби користувача. Якщо ви обираєте жорсткий матрац і вам потрібно, щоб він слугував понад 5-7 років, то зверніть увагу на варіанти з койри. Це натуральний, екологічний наповнювач, який перешкоджає накопиченню пилу та добре тримає хребет.

Проте для любителів м’яких матраців більш вдалий буде матрац Memory Foam. Цей матеріал ще називають піною з ефектом пам’яті.

Нині багато матраців роблять з жорстким каркасом. Це доволі важлива характеристика, яка продовжує його життя.

Оптимальна товщина матраца – 18-20 сантиметрів. Також не забудьте глянути в його інструкції, де написаний параметр – максимальне навантаження. Особливо це актуально для тих, хто спить з партнером. Обирайте матрац з запасом навантаження, щоб він міг вам слугувати не один рік.

Загалом матрац – це не та річ, до вибору якої варто підходити з нехтуванням та економією, адже ви на ньому проводити без перебільшення третину свого життя.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-04 14:23:39