Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Яке сьогодні свято – 4 листопада 2023 року: день ангела, прикмети та що не можна робити

Сьогодні, 4 листопада, Україна вітає з професійним святом залізничників, а світ відзначає День здорового глузду. Православні віряни вшановують памʼять священномучеників Никандра єпископа Мирського та Єрмея пресвітера.

Більше про свята, що відзначають 4 листопада 2023 року, а також про день ангела, прикмети та заборони цього дня – читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Яке сьогодні свято – 4 листопада 2023 року

Православна церква згадує священномучеників Никандра єпископа Мирського та Єрмея пресвітера, що постраждали за свою віру. Вони навертали давніх греків до християнства, чим розгнівали одного з високопосадовців.

Зараз дивляться

Він наказав їх катувати та морити голодом, проте вони дивом зцілювалися. За переказами, їх не брав навіть вогонь. Віри вони не зреклися, але в результаті катувань прийняли мученицьку смерть.

Який сьогодні, 4 листопада, день в Україні

У цей день у далекому 1861 році до Львова з Відня прибув перший потяг. Тоді ж розпочалася історія українських залізниць. Символічно, що саме сьогодні відзначається День залізничника. Свято встановлене згідно з президентським указом від 2002 року.

У війну українська залізниця стала одним із символів незламності. Багатьом українцям довелося полишити власні домівки, і центральне місце в їхньому порятунку зайняли залізничники. Потяги доставляли людей у більш безпечні місця. Під обстрілами російських ракет залізничні шляхи перетворились на справжні дороги життя.

Укрзалізниця стала єдиним залізничним сполученням світу, що ним користувалися лідери європейських держав та міжнародних організацій.

Також сьогодні відзначається цікаве свято – День здорового глузду. Найкраще відсвяткувати його, ухвалюючи виважені рішення.

Хто святкує день ангела 4 листопада 2023 року

За новим церковним календарем у цей день іменини в Олександра, Григорія, Івана, Іллі, Ісмаїла, Миколи, Симона, Степана та Яна.

Що не можна робити 4 листопада

Згідно з давніми віруваннями, у цей день намагалися не виходити з дому зайвий раз, бо це могло призвести до негараздів. Сьогодні вихідний, тож можна дотриматися прикмети.

Наші пращури вірили, що саме 4 листопада є найгіршим днем року. Вони намагалися нікому нічого не позичати, аби не віддати щастя. До будинку не пускали незнайомих людей, бо вважалося, що разом з ними до хати може потрапити нечисть.

Також в давнину у цей день не будували і не ремонтували, не працювали на городі та в саду, а ще намагалися не плакати, щоби потім довго не лити сліз.

Що можна робити сьогодні

Якщо вам конче треба сьогодні по справах чи ви хотіли прогулятися – не зважайте на давні забобони, а зверніть увагу на місячний календар. Згідно з ним нинішній день не відзначається нічим поганим. Навпаки, він доволі сприятливий або ж нейтральний для різних видів діяльності.

Сьогодні сильний в енергетичному плані день, тож його добре присвятити медитаціям та самоспогляданню. Це один з кращих днів для активних дій, для визначення мети, вибору професії, побудови кар’єри й переходу на нову роботу.

Це сприятливий день для шлюбу. Навіть у давнину вважалося, що союз буде довгим та щасливим, якщо укласти його 4 листопада.

Народні прикмети на 4 листопада 2023 року

  • Сильна злива у цей день – до холодної зими.
  • Якщо зранку трава в інії – чекайте на ранню зиму.
  • Багато мишей віщують морозну зиму.
  • Ранковий туман – до відлиги, а вечірній – до холодів.
  • Хай сонце та відсутність хмар у цей день не введуть в оману, адже вони теж прогнозують похолодання.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-04 05:34:41