Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Загроза застосування балістичного озброєння з ОТРК – що це означає

Ворог систематично обстрілює територію України з різноманітного озброєння. Найчастіше РФ застосовує балістичні ракети. Це різновид ракетної зброї, яка здійснює велику частину польоту балістичною траєкторією, тобто перебуває в некерованому русі.

Факти ICTV дізнавалися, що означає загроза застосування балістичного озброєння з ОТРК.

Що таке ОТРК

ОТРК – оперативно-тактична ракетна зброя. За своїми тактико-технічними даними займає проміжне місце між тактичними та стратегічними ракетами. Простими словами, ОТРК – вид ракетного озброєння, яке призначене для ураження цілей противника до 500 км від лінії фронту.

Зараз дивляться

ОТРК має досить широкий спектор цілей:

  • важливі об’єкти інфраструктури (електростанції, залізничні вузли, стратегічні підприємства, мости тощо);
  • військові об’єкти (місця дислокації, аеродроми, штаби, вузли зв’язку тощо);
  • важливі військові цілі (ворожі оперативно-тактичні ракетні комплекси, зенітно-ракетні комплекси, радари, реактивні системи залпового вогню великої дальності тощо).

Застосування балістичного озброєння з ОТРК: що це означає

Військовий експерт Олександр Коваленко зазначає, що балістичні ракети – це зброя оперативно-тактичного рівня.

– Тобто випускаються вони з оперативно-тактичного комплексу. Найчастіше росіяни використовують ОТРК Іскандер. Іскандери мають на своєму озброєнні кілька типів ракет, але насамперед це ракети 9М723, які найчастіше використовуються, та 9М728. Усе це балістичні ракети, – каже Коваленко.

За словами експерта, якщо військові повідомляють про загрозу застосування балістичного озброєння з ОТРК, це означає, що вони можуть випустити балістичні ракети з оперативно-тактичних комплексів

– Майже усі балістичні ракети є дуже складною ціллю для перехоплення засобами протиповітряної оборони. Незалежно від того, стара чи нова ракета. Вона сама по собі складна для перехоплення, – додає військовий експерт.

Коваленко також зазначає, що українські військові використовують як ППО старі комплекси С-300, Бук та інші. Відповідно, у нас досить висока проблематичність перехоплення балістичних ракет.

– Якщо ми розглядаємо балістичні ракети, які є на озброєнні Ірану (їм можуть постачати РФ), то основні – це Fateh-110 та Zolfaghar. Але ракета Zolfaghar несе ще більшу загрозу, ніж російські балістичні ракети, випущені з ОТРК Іскандер. Тому що бойова частина Zolfaghar відокремлюється від розгонного блоку, що значно ускладнює процес її перехоплення. Тобто такої властивості немає навіть в Іскандерів, – каже Коваленко.

Експерт додає, що нагальна проблематика застосування балістичного озброєння з ОТРК порушує питання щодо надання Україні відповідних сучасних протиповітряних комплексів для перехоплення балістичних ракет.

Хочеш відпочити? Заходь на Факти.GAMES!

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-11-01 13:05:51