Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Робопес Спот заговорив за допомогою чата GPT – ВІДЕО

Інженерна компанія Boston Dynamics навчила говорити свого робопса на імʼя Спот за допомогою чата GPT, перетворивши його на гіда.

Тепер робот у капелюсі, з вусами та витрішкуватими очима вміє відповідати на запитання з британським акцентом та проводити екскурсії. Він запрошує у подорож та розповідає про роботу компанії та її проєкти.

Зараз дивляться

– Зарядні станції, де роботи моделі Спот відпочивають і підзаряджаються, – перший пункт, що цікавить нас. Прямуйте за мною, панове, – ввічливо пропонує робопес у демонстраційному ролику.

Щоби змусити Спота “говорити”, розробники Boston Dynamics використали чат GPT від OpenAI, а також деякі моделі великих мов з відкритим вихідним кодом, щоби ретельно натренувати робота відповідати. Відтак вони прилаштували до робопса динамік та додали можливості перетворення тексту в мову. Також конструктори зробили так, щоби він відкривав “рот”, імітуючи розмову.

Спота навіть наділили кількома персоналіями. Девайс може перетворитися на ошатного дворецького, археолога з 1920-х років, підлітка та шекспірівського мандрівника в часі. Він навіть може бути саркастичним. Це стало зрозуміло, коли робота попрохали придумати хайку.

– Генератор тихо гуде в кімнаті, позбавленій радості. Як і моя душа, – відповів робопес.

Головний інженер-програміст Boston Dynamics Метт Клінгенсміт розповів, що команда прописала для Спота короткі сценарії по кожній з кімнат, де він мав провести екскурсії. Потім робот поєднав їх із зображеннями, що він отримує з камер на маніпуляторі та тілі. Так у робопса зʼявилося більше інформації про те, що він бачить, перш ніж генерувати реакцію.

Не обійшлося і без сюрпризів. Коли команда спитала Спота про його батьків, він попрямував туди, де в офісі компанії виставлені старі моделі робопсів. Інколи штучний інтелект вигадував факти. Так, наприклад, він припустив, що робота конфігурації Stretch, призначеного для переміщення коробок, створили для йоги.

– Подальші дослідження дозволять поглибити культурний контекст, загальні знання та гнучкість, що можуть бути корисними для багатьох завдань робототехніки. Ящо роботу можна буде ставити завдання, просто поговоривши з ним, це скоротить час на навчання системи, – прогнозує Метт Клінгенсміт.

Попри те, що Спот має доволі потішний вигляд у якості гіда, слід памʼятати, що цей інженерний винахід може відчиняти двері і шпигувати за людьми. Його розробляли саме як інструмент для допомоги поліції та військовим.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-30 10:44:10