Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Країни ЄС закликали передати Україні 146 бронемашин, конфіскованих у Лівії

Депутати Європарламенту домагатимуться від країн ЄС направити в Україну конфісковану в Лівії військову техніку.

Про це пише Politico.

Європарламентарі хочуть знайти практичне застосування 146 бронемашинам, конфіскованим торік під час двох операцій військово-морської місії ЄС IRINI в рамках зусиль із забезпечення дотримання ембарго ООН на постачання зброї до Лівії.

Зараз дивляться

Серед ініціаторів такого рішення є нідерландський ліберальний законодавець Барт Гроотуїс, який і очолює цю роботу і просить євродепутатів підписати лист, з яким ознайомилися журналісти.

– Ми закликаємо Вас передати Україні захоплені під час операції IRINI автомобілі, а також аналогічне військове обладнання або боєприпаси з цієї або інших операцій ЄС, – йдеться в листі.

Лист підписали голова підкомітету з оборони парламенту Франції Наталі Луазо і депутат Європарламенту від Бельгії Гі Верхофстадт, які представляють групу Оновлення Європи.

Гроотюїс повідомив Politico, що він розмовляв із двома послами, які “обидва були дуже натхненні та сказали, що це дуже креативно”, але відмовився повідомити, які країни ЄС приєдналися до проєкту.

Глави держав і урядів ЄС обговорять питання про подальшу військову допомогу Україні на саміті Ради в Брюсселі наприкінці тижня.

У п’ятницю, 27 жовтня, лист Гроотуїса буде надіслано країнам-членам Ради з Комітету з питань політики та безпеки (PSC), який відповідає за безпекову політику, і Комітету Європейського фонду миру, що управляє позабюджетними коштами, які ЄС виділяє Україні. Копія листа буде також надіслана командувачу військово-морської місії.

– Оскільки це відбувається за межами ЄС, PSC має повноваження щодо того, що має статися зі (зброєю, – Ред.). Його порада буде дуже важливою, – пояснив Гроотуїс, додавши, що командувач також зробить свій внесок.

Оскільки США планують направити в Україну боєприпаси, конфісковані в Ірану, голландський законодавець вбачає можливість для Європи зробити те саме.

– Тому що США це роблять, то чому ми не можемо? Уся справа в політичній волі. Лівія активно лобіює в ООН повернення цих збройних машин до Лівії, і я думаю, що це найгірше з можливих рішень, – сказав він.

Йдеться, зокрема, про передачу Україні Сполученими Штатами 1,1 млн іранських патронів калібру 7,62 мм для стрілецької зброї, про що військові органи США оголосили на початку місяця.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-26 01:07:06