Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Китай готовий до співпраці з США заради долі людства – Сі Цзіньпін

Голова КНР Сі Цзіньпін заявив у середу, що Китай готовий співпрацювати зі США, якщо обидві сторони впораються з розбіжностями і будуть разом розв’язувати глобальні проблеми.

Чи зможуть США і Китай знайти правильний шлях до взаєморозуміння, матиме вирішальне значення “для мирного розвитку світу, майбутнього та долі людства”, йдеться листі Сі, який був озвучений на щорічній вечері Національного комітету з американо-китайських відносин, розташованого в Нью-Йорку.

Заклик Сі до більш стабільних двосторонніх відносин, які, за його словами, мають будуватися на принципах “взаємної поваги, мирного співіснування і безпрограшного співробітництва”, пролунав перед ключовим візитом міністра закордонних справ Китаю Ван Ї до Вашингтона наприкінці цього тижня.

Зараз дивляться

– Китай готовий сприяти взаємовигідному співробітництву зі Сполученими Штатами відповідно до трьох принципів взаємної поваги, мирного співіснування та взаємовигідної співпраці, належним чином управляти розбіжностями, працювати разом над вирішенням глобальних викликів, досягати взаємних досягнень та спільного процвітання, а також приносити користь цим двом країнам та світу, – йдеться у листі.

Поїздка вищого китайського дипломата, яка триватиме з четверга до суботи, стане найвищим рівнем особистого спілкування перед очікуваною зустріччю президента США Джо Байдена і Сі в Сан-Франциско на листопадовому саміті Азійсько-тихоокеанський економічного співробітництва (АТЕС).

Кілька високопоставлених американських чиновників, включно з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, зустрілися зі своїми китайськими колегами в Пекіні влітку цього року.

Пріоритетом Вашингтона є забезпечення того, щоб гостра конкуренція між двома найбільшими економіками світу та їхні розбіжності з цілої низки питань – від торгівлі до Тайваню і Південнокитайського моря – не переросли в конфлікт.

– Китайські спостерігачі вважають, що візит (Ван І, – Ред.) прокладе шлях до можливої зустрічі глав двох держав, але водночас додають, що Вашингтону необхідно докласти конкретних зусиль, щоб зняти заклопотаність Пекіна та продемонструвати свою щирість, – пише у своєму коментарі китайська державна газета Global Times.

Минулої п’ятниці, 20 жовтня, Міністерство торгівлі та Головне митне управління Китаю повідомили про плани щодо обмеження експорту графіту. Цей мінерал є важливим для глобального ринку торгівлі, зокрема, для США. Оглядачі вказували, що це стало своєрідною відповіддю Вашингтону після того, як США ввели додаткові обмеження на види напівпровідників, які американські компанії можуть продавати китайським фірмам.

Джерела: Міністерства закордонних справ КНР, Reuters

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-26 00:11:48