Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Хто такий Анатолій Шарій – що відомо і біографія

В Іспанії маєток проросійського блогера Анатолія Шарія, якого підозрюють у державній зраді, в ніч на 24 жовтня закидали коктейлями Молотова. Місцева поліція нині розслідує це.

Що відомо про Анатолія Шарія – у матеріалі Фактів ICTV.

Хто такий Анатолій Шарій?

Анатолій Шарій – відеоблогер і колишній журналіст, відомий тим, що поширював проросійські наративи.

Зараз дивляться

У січні 2012 року він залишив територію України та перебував на території країн Європи. На момент виїзду керував відділом розслідувань в інтернет-виданні Обозрєватєль.

Того ж 2012 року Шарій отримав у Литві політичний притулок та право на постійне проживання в Євросоюзі. З 2014 року він записав багато роликів з їдкою критикою української влади.

У червні 2019 року Шарій вирішив створити свою політичну партію (Партію Шарія) і брати участь у парламентських виборах.

Спочатку Центральна виборча комісія відмовилася реєструвати його кандидатом у народні депутати України, але 2 липня, після рішення Верховного суду, він все ж був зареєстрований. Згодом, після акцій протесту та листа Служби безпеки з інформацією про те, що Шарій із 2012 року не проживає в Україні, ЦВК скасувала його реєстрацію.

У жовтні 2020 року під час місцевих виборів партія Шарія пройшла до низки місцевих рад на Сході і Півдні України.

У травні 2021 року Литва позбавила Анатолія Шарія статусу біженця. Протягом останнього часу він проживав на території Іспанії, де був затриманий у травні 2022 року. Втім суд згодом відпустив Шарія під підписку про невиїзд.

Санкції проти Шарія та затримання в Іспанії

У лютому 2021 року СБУ оголосила Анатолію Шарію підозру за двома статтям КК України: ч. 1 ст. 111 (Державна зрада) та ч. 1 ст. 161 (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками).

– На переконання слідчих, він здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері… Починаючи з 2012 року, через соціальні мережі, електронні ЗМІ та російські телевізійні канали він сприяв державним та неурядовим структурам РФ у проведенні спеціальних інформаційних операцій, – наголошували в СБУ.

За інформацією спецслужби, Шарій займався дискредитацією державної політики України, поширював маніпулятивну інформацію щодо ініціатив української влади та подій на Сході нашої країни. Ці дії були спрямовані на дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації в Україні, розпалювання міжетнічних та міжконфесійних конфліктів.

В СБУ зазначали, що матеріали Шарія активно використовували російські пропагандистські ЗМІ.

У серпні 2021 року Рада національної безпеки та оборони запровадила санкції проти Анатолія Шарія, його дружини Ольги, Алли Бондаренко (матері Ольги Шарій), ТОВ Інформаційне агентство Шарій.нет.

Обмежувальні заходи передбачали блокування активів, обмеження торговельних операцій, запобігання виведенню капіталів за межі нашої держави, блокування доступу до веб-ресурсу https://sharij.net тощо.

Відеохостинг YouTube заблокував канали Анатолія Шарія на території України.

5 травня 2022 року стало відомо, що Анатолія Шарія, якого в Україні підозрюють у державній зраді, затримали правоохоронні органи Іспанії. Це сталося напередодні, 4 травня.

Як наголосили в СБУ, докази слідства були підтверджені низкою експертних досліджень, які встановили, що у виступах Шарія є факти підривної діяльності проти України.

У липні 2023 року Офіс генпрокурора повідомив, що Анатолія Шарія судитимуть за державну зраду, оскільки він працював на ФСБ РФ. Встановлено, що Шарій вів підривну діяльність проти України на виконання завдань російської спецслужби.

Джерело: СБУ, Чесно

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-25 15:35:39