Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Китайські дослідники сумнозвісного центру в Ухані будуть вивчати вісім нових небезпечних вірусів

Китайські вчені виявили на тропічному острові Хайнані, недалеко від південного узбережжя Китаю, невідомі раніше віруси. Один з них належить до того ж сімейства, що й Covid.

Експерти кажуть, що виявлені патогени мають високу ймовірність зараження людей, якщо перетнуть видовий бар’єр. Тому, на їхню думку, потрібні подальші експерименти з цими вірусами, щоб визначити, як саме вони можуть впливати на людей.

Знахідка детально описувалася у журналі Virologica Sinica, який входить до складу Китайського товариства мікробіології (CSM), і який очолює Ши Чженлі – жінка-кажан, як її називають.

Зараз дивляться

Незалежні медіа повідомляли, що Ши Чженлі  намагалася довести через означений журнал, що нові зразки вірусу кажанів з Хайнаня спростовують версію лабораторного походження Covid.

Однак її висновки були  відхилені авторитетними фахівцями. Деякі експерти й тепер кажуть, що Covid міг виникнути в Інституті вірусології Уханя.

І навіть якщо він походить від тварини, швидше за все, кажана, експерименти, які проводилися з цим коронавірусом в лабораторіях Уханя, могли спровокувати його поширення серед людей.

За словами колег,  сама доктор Чженлі колись обмовилася, що Covid міг просочитися з її лабораторії.

Жодних конкретних доказів на підтримку цієї версії походження Covid не знайдено, тому експерти побоюються, що правда про походження коронавірусної хвороби, яка забрала мільйони життів по всьому світу, ніколи не буде розкрита.

Серед восьми нових вірусів на Хайнані нині виявили і один коронавірус, який отримав назву CoV-HMU-1.

Інші сім новачків пов’язані з жовтою лихоманкою та лихоманкою денге, хворобами шлунку, генітальними бородавками та раком у людей, два нових парвовіруси можуть викликати симптоми, схожі на грип.

Китайські вчені переконані, нове дослідження розширює знання про класифікацію вірусів і спектр хазяїв. Воно свідчить про існування дуже різноманітних, невідкритих вірусів, які еволюціонували ізольовано в своїх унікальних диких тваринах-господарях у важкодоступних районах Землі.

Якщо ці віруси перетнуть бар’єр хазяїна, а це цілком реально, вони становитимуть величезну загрозу для людей.

Учені світу неодноразово попереджали, наступна пандемія може виникнути через зміни клімату, знищення середовища існування тварин, що є носіями невідомих патогенів, та продаж живих диких тварин.

Усі фактори збільшують ризик.

Світова спільнота висловлює занепокоєння, що експерименти з патогенами високого ризику, які часто проводяться в лабораторіях, розташованих у густонаселених районах, зокрема, в Китаї, можуть спровокувати нові пандемії.

Джерело: DailyMail

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-25 14:50:45