Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

як Україна використовує авіаційні ракети AIM-9 для захисту неба

Україна переробила непотрібні Сполученим Штатам ракети класу повітря-повітря AIM-9 Sidewinder на ракети класу “земля-повітря”.

Про це пише газета Financial Times, спираючись на коментар неназваного високопоставленого українського чиновника.

За даними видання, така трансформація стала успіхом і критичною необхідністю з огляду на російські атаки по тилових містах. Ба більше, це важливо і через спроби України прискорити розвиток власної військової промисловості та впровадження інновацій.

Зараз дивляться

– Ці ракети (AIM-9, – Ред.) не працювали. Ми їх полагодили. Ми знайшли спосіб запускати їх із землі. Це свого роду саморобна протиповітряна оборона. Ми маємо узгоджене рішення, коли беремо щось застаріле і робимо з нього щось інше, – розповів співрозмовник газети.

За його словами, ці ракети здатні “допомогти пережити зиму” Україні, коли Росія знову почне масовані атаки по енергетичній інфраструктурі. Утім це рішення “не довгострокове”.

Видання AP раніше писало, що США в рамках програми FrankenSAM допомогли Україні розробити і створити два типи зенітно-ракетних комплексів, здатних стріляти західними ракетами, зокрема й AIM-9M.

Чим особливі ракети AIM-9 для України

Однією з особливостей цих ракет є інфрачервона головка наведення на ціль, пояснює в ефірі національного телемарафону Єдині новини Валерій Романенко, який є авіаційним експертом і провідним науковим співробітником Державного музею авіації імені А.К. Антонова.

Утім, зазначає експерт, через те, що ракети запускатимуться з землі, то їхня дальність польоту буде знижена з 40 км до 10-15.

Разом з тим, експерт вказує, що ці ракети підійдуть для ураження ворожих літаків, які мають теплове випромінювання, тому по іранських безпілотниках Shahed ці ракети працювати навряд чи зможуть, вказує Романенко.

– Таких ракет (AIM-9, – Ред.) було вироблено 200 тис. Тобто це найпопулярніша авіаційна ракета у світі. Росіяни злякаються виробляти таку кількість шахедів, вертольотів або літаків, по яких можна стріляти такими ракетами, – пояснив він.

Експерт вказує, що термін придатності цих ракет добігав кінця, тож ці ракети слід було б утилізувати, що б теж вимагало грошей. Втім ліквідація їх через пуски по російській авіації буде значно ефективнішим способом знищення цієї зброї.

Не тільки AIM-9, але і Hawk

Крім ППО Романенко також вказує на протиповітряні комплекси Hawk, які напередодні були отримані Іспанією. Цей комплекс, каже експерт, був найпопулярнішим за часів Холодної війни.

– Зараз все одно 11 країн мають їх на озброєнні. Нам їх (ЗРК Hawk, – Ред.) дала Іспанія, при чому останньої модифікації… Комплекс буде працювати, переважно, по шахедах. Якщо AIM-9 Sidewinder буде працювати по реактивних цілях, то Hawk буде працювати по безпілотниках Шахед, – каже він.

За словами експерта, Сполучені Штати раніше казали, що мають на складах 40 тис. ракет для Hawk, тому могли б легко передати Україні для захисту неба.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-25 01:06:07