Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Допомагали ухилянтам тікати за кордон: у Харкові отримали підозру керівники військкомату та ВЛК

Фото: Офіс генпрокурора

У Харкові оголошено підозру керівнику військкомату та голові військово-лікарської комісії. За версією слідства, вони допомагали чоловікам уникати мобілізації.

Про деталі розповіли в пресслужбі Офісу генпрокурора.

Підозру отримали начальник одного з територіальних центрів комплектування й соцпідтримки Харкова та голова ВЛК цього військкомату.

Зараз дивляться

Як діяла схема

За даними слідства, керівник військкомату допомагав ухилянтам незаконно виїжджати за кордон. До схеми він залучив голову ВЛК.

За гроші вони допомагали чоловікам пройти військово-лікарську комісію та отримати фейкові документи про непридатність до військової служби. Їх підписував і видавав начальник військкомату.

На підставі цих даних військовозобов’язані чоловіки отримували посвідчення, яке дозволяло їм безперешкодно виїхати за кордон.

Як уточнили в Управлінні СБУ в Харківській області, в окремих випадках проходження військово-лікарської комісії відбувалося навіть без присутності “клієнта”.

Грошова винагорода за ці “послуги” становила $5-7 тис. В СБУ уточнили, що вона могла сягати і $8 тис.

– Встановлено, що “послугами” скористалися більш ніж 200 осіб, – наголосив речник СБУ Харківської області Владислав Абдула.

Тривають слідчі дії для встановлення усіх учасників схеми.

Що загрожує фігурантам схеми

Начальнику військкомату та голові ВЛК оголосили підозру за ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення) Кримінального кодексу України. Їм загрожує штраф від 2000 до 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до 3 років.

Керівник військкомату додатково отримав підозру за ч. 3 ст. 332 (Сприяння незаконному переправленню осіб через державний кордон України, вчинене з корисливих мотивів). Ця стаття передбачає позбавлення волі на строк від 7 до 9 років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Вирішується питання про обрання обом фігурантам запобіжного заходу.

Джерело: Офіс генпрокурора, СБУ

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-24 16:21:40