Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

як оформити та необхідні документи

На опалювальний сезон 2023-2024 субсидії перепризначаються автоматично, тобто без звернення громадян. Це стосується усіх, зокрема й пенсіонерів, хто раніше отримав таку пільгу. Громадяни, які до цього не мали субсидії, мають подати заявку.

Як оформити субсидію пенсіонерам та які документи для цього потрібні – далі у матеріалі.

Субсидія для пенсіонерів-2023: умови

Якщо пенсіонер зареєстрований і сам проживає у будинку чи квартирі, він має подати лише заяву та декларацію за встановленими формами.

Зараз дивляться

Якщо у житловому приміщенні зареєстровані інші особи, які фактично не проживають за місцем реєстрації, до заяви і декларації додатково подаються документи, що підтверджують їх непроживання.

Це може бути довідка про навчання або працевлаштування особи в іншому населеному пункті, довідки ЖЕК, ОСББ або ЖБК про непроживання особи за адресою домогосподарства, довідка про сплату комуналки за іншою адресою чи акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання, що складається органом місцевого самоврядування.

Окрім того, якщо у пенсіонера є борг на житлово-комунальні послуги, подається також документ про його сплату, або укладений договір про її реструктуризацію, або ухвала про відкриття провадження у справі у разі оскарження заборгованості в судовому порядку.

Як нараховується субсидія

У Пенсійному фонді пояснили, що для розрахунку субсидії з жовтня 2023 року враховуються доходи членів домогосподарства за І та ІІ квартали, а доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за серпень поточного року.

Як оформити субсидію

Подати заяву з документами можна як в електронній формі, тобто через портал електронних послуг ПФУ, його мобільний додаток або ж Дію, так і у паперовій формі.

В останньому випадку необхідно звернутися до обраного сервісного центру Пенсійного фонду або ж уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, або надіславши заяву на адресу органу ПФУ поштою.

Джерело: Пенсійний фонд

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-24 15:36:20