Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Чи можна робити тест на вагітність увечері – відповідь лікаря

Якщо жінка прагне завагітніти, живе відкрито статевим життям, не обов’язково одразу бігти до лікаря, коли можна провести самодіагностику в домашніх умовах.

Як правильно це зробити та чи можна проводити процедуру ввечері, розповідає акушерка-гінекологиня Ольга Роговець.

Види домашніх тестів

Прості тести на вагітність відрізняються за рівнем чутливості, зазвичай вони показують у сечі концентрацію хоріонічного гонадотропіну людини (ХГЛ), тобто гормону, що виробляється під час припинення овуляції та потовщення слизової оболонки матки.

Зараз дивляться

  • Тест-смужка – найпростіший варіант, завдяки якому можна швидко отримати результат. Працює вкрай просто: смужка з речовиною-реагентом занурюється до потрібної позначки у контейнер із сечею.
  • Струменевий тест. Цей одноразовий пристрій використовується безпосередньо під час сечовипускання.
  • Касетний варіант. Такий пристрій має спеціальне віконце, куди потрібно нанести кілька крапель сечі за допомогою піпетки, яка входить до набору.
  • Цифровий тест. У цьому випадку після контакту реагенту із сечею надається результат діагностики – так чи ні. Деякі пристрої навіть можуть визначати термін вагітності та спрацьовують навіть за 5 днів до очікуваної дати менструації.

Домашні тести на вагітність забезпечують досить точні результати, але важливо врахувати деякі нюанси.

Про що слід пам’ятати під час тестування

Рівень хоріонічного гонадотропіну людини. Цей показник виявляє вагітність на ранній стадії, тобто якщо тест показує високий рівень ХГЛ, йому можна довіряти.

Час овуляції. Вагітність залежить від того, коли відбувся статевий акт, та часу овуляції (вивільнення яйцеклітини). Отже, якщо статевий акт відбувся поза цим періодом, вагітність буде менш імовірною.

Чутливість пристрою. Тести можуть виявляти вагітність залежно від виробника та типу пристрою.

Час виконання тесту: вранці чи ввечері

Для отримання найбільш переконливих результатів, важливо правильно виконати тест на вагітність, дотримуючись відповідних умов.

– Передусім робити, якщо вже є затримка менструації.  Я рекомендую використовувати струменеві або контейнерні тести. Крім того, слід проводити тест лише вранці, зібравши для аналізу першу порцію ранкової сечі одразу після пробудження, – зазначає Ольга Роговець.

Якщо тест показує позитивний результат щодо вагітності, жінка має звернутися до лікаря акушера-гінеколога для консультації, обстеження та ультразвукового дослідження: для візуалізації плідного яйця, встановлення його локалізації, терміну вагітності та вибору подальшої тактики її ведення.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-24 15:11:38