Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Зміна часу несе ризики для здоров’я: перехід на зимовий час – не виняток

Щороку, коли ми переводимо стрілки на одну годину назад, чи вперед, багато людей відчувають певний дискомфорт. Це пов’язано з різними причинами, але найчастіше – з біологічними ритмами організму та впливом зовнішнього середовища на ці ритми.

На зимовий час Україна перейде 29 жовтня. Про те, як зміна часу може позначитися на вашому здоров’ї, і як цьому зарадити, розказала Фактам ICTV лікарка та health-експертка Уляна Вернер.

Ризики для здоров’я при переході на зимовий час

Зараз дивляться

1.Розлад сну

Один із найважливіших аспектів, який впливає на здоров’я – це сон. Перехід на зимовий час означає, що дні стають коротшими, темнітиме раніше. Багато людей відчуватимуть зміни у своєму графіку.

Це може призвести до порушень нічного відпочинку, зокрема безсоння та зниження якості сну. Проблеми із засинанням або пробудженням зазвичай призводять до відчуття втоми, нездатності до концентрації та до роздратованості протягом дня.

2. Зміни в психічному стані

Деякі люди відчувають погіршення настрою і психологічний стрес після переходу на зимовий час. Найчастіше це пов’язано зі змінами в режимі дня, зокрема, зі зменшенням кількість годин, які ми проводимо при світлі сонця.

У свою чергу, коротший світловий день може впливати на рівень вітаміну D і продукування серотоніну. Брак в організмі цих речовин, нерідко провокує погіршення психічного стану.

3.Порушення біоритмів

Організм людини має внутрішні годинники, які регулюють ритми сну, голоду, активності та інші фізіологічні процеси. Перехід на зимовий час порушує ці біоритми, організму потрібен час, щоб адаптуватися до нового графіку.

Допоки цього не відбудеться, даватиметься взнаки десинхронізація між внутрішніми та зовнішніми ритмами, що може вплинути на здоров’я.

4. Збільшений ризик серцево-судинних захворювань

Якщо ви вже маєте проблеми з серцево-судинною системою, зміна часу може спровокувати погіршення стану, підвищення артеріального тиску, збільшення кількості епізодів аритмій та інших серцевих проблем.

Оскільки серцево-судинна система забезпечує транспортування кисню та інших поживних речовин до всіх органів та тканин організму, будь-який збій в її функціонуванні може призвести до серйозних наслідків для здоров’я людини.

Чи можна якось уникнути, або хоча б мінімізувати проблеми зі здоров’ям, пов’язані з переходом на зимовий час?

Ось декілька порад.

  • Заздалегідь пристосуйте свій графік до нового часу, поступово зменшуючи або збільшуючи кількість сну за кілька днів перед переходом.
  • Відмовтеся від використання електронних пристроїв за декілька годин перед сном. Телефони та комп’ютери, заважають засинанню, бо синє світло, яке випромінює екран, спричиняє порушення циркадного ритму.
  • Займайтеся фізичною активністю протягом дня, це допоможе покращити сон та загальний стан організму.
  • Споживайте легку їжу ввечері та уникайте вживання кофеїну та алкоголю перед сном.
  • Застосовуйте методи релаксації, такі як медитація, для зниження стресу і покращення психічного здоров’я.

Попри те, що перехід на зимовий час може вплинути на наше фізичне та психічне здоров’я, завдяки правильному плануванню і дотриманню рекомендацій фахівців, ми можемо зменшити негативні наслідки цієї зміни та підтримувати наше здоров’я протягом усього перехідного періоду.

Важливо слухати свій організм! Він сам дасть знати, яка саме підтримка йому потрібна.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-24 10:21:25