Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Що таке адреналінова залежність, симптоми, у чому небезпека — психологиня

Психологиня Галина Волошина розповіла про таке психічне явище, як адреналінова залежність, у чому вона виражається і чим небезпечна.

– Це психологічний стан, за якого людина відчуває сильну потребу в ризикованих або екстремальних ситуаціях, що спричиняють виділення адреналіну та інших стресових гормонів в організмі, – пояснила експертка.

За словами психологині основною причиною є бажання відчути ейфорію та високий рівень відчуттів, які виникають під час стресових ситуацій.

Зараз дивляться

Прискорений пульс, різке підвищення активності мозку та інші фізіологічні зміни сприяють відчуттю жвавості, адреналіну та сили.

Фахівчиня зазначила, що людина може розвивати толерантність до цих відчуттів, а це означає, що згодом їй потрібно буде ще більше екстремальних ситуацій, щоб відчути такий самий рівень задоволення.

– Тобто, якщо людина відчула хоча б один раз задоволення від подій, які лоскочуть нерви, їй захочеться повторювати це ще раз, щоб відчути цей стан, – каже Галина Волошина.

Однак, попереджає психологиня, слід брати до уваги, що адреналінова залежність несе потенційну небезпеку. Постійне підвищення рівня адреналіну та стресових гормонів може впливати на фізичне та психічне здоров’я.

Тривалі стресові навантаження, як правило, призводять до депресії, тривожності та інших психічних розладів. Крім того, в екстремальних ситуаціях є ризик отримати фізичну шкоду.

Експертка запропонувала розглянути приклад у контексті сучасних подій. Буває, що повертаючись із зони бойових дій у спокійне цивільне життя, де немає такого викиду адреналіну, воїн відчуває якусь безбарвність картинки, яка його оточує.

Військові психологи попереджають, що після повернення з війни людина може:

  • не мати власних сил, ініціативи, життєвої енергії;
  • не реагувати на певні речі;
  • знецінювати власну роботу;
  • різко або негативно реагувати на прості речі.

За словами експерта, у разі адреналінової залежності слід звернутися по допомогу до фахівця (психолога, психотерапевта або іноді до психіатра), а суспільству потрібно підвищувати свій рівень обізнаності про те, чому наші захисники так себе почувають і так реагують.

Джерело: Психологічна підтримка

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-24 08:50:42