Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Кур’єрів, таксистів і перукарів: кого хочуть зобов’язати платити 6% спецподаток

В Україні народні депутати пропонують спростити податковий облік самозайнятих осіб і запровадити для них єдиний податок за ставкою 6%. Цю ідею просуває група з 18 нардепів.

Про це повідомив один зі співавторів відповідного законопроєкту №10166, перший заступник очільника Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

За його словами, йдеться про спрощені умови для легалізації понад 500 тис. самозайнятих осіб і визначення юридичної площини для діяльності онлайн-платформ. Зокрема, для кур’єрів, таксистів, майстрів манікюру, перукарів – загалом 20 видів діяльності.

Зараз дивляться

Згідно з пояснювальною запискою, ставку 6% буде запроваджено, якщо сума отриманого доходу протягом року не перевищує 153 розмірів мінімальної зарплати.

Станом на зараз, це 1,025 млн грн, а з 1 січня 2024 року передбачено 1,086 млн грн. У разі перевищення такої суми застосовується ставка 18% до суми перевищення.

У разі ухвалення законопроєкту в Україні врегулюють діяльність великих онлайн-платформ, наприклад, Uber, Bolt, Uklon, Glovo, в яких працює понад 300 тис. самозайнятих водіїв і кур’єрів.

Це допоможе вирішити облік готівкових надходжень, що призведе до детінізації економіки та буде суттєвим кроком уперед у діджиталізації податків. У такому спецрежимі не потрібна буде реєстрація ФОПів і подання звітності.

Крім Железняка, співавторами законопроєкту виступили очільник Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, народні депутати Мар’яна Безугла, Дмитро Наталуха, Олена Шуляк, Анастасія Радіна, Павло Фролов.

Джерело: Верховна Рада

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-24 00:48:29