Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Як ефективно знизити ризик післяопераційних ускладнень — дослідження

Команда вчених Американського коледжу хірургів під час експерименту з’ясувала, що в пацієнтів, які активніше ходили до операції, незалежно від складності майбутнього втручання, ймовірність післяопераційних ускладнень була на 51% нижчою, ніж у менш активних пацієнтів.

Як свідчить лікарська статистика, післяопераційні ускладнення зазвичай виникають приблизно у 30% пацієнтів, причому близько половини всіх випадків виникають після виписки з лікарні.

Дослідники проаналізували дані 475 осіб. Усі вони використовували пристрій Fitbit, який носили як годинник і який вимірював кількість щоденних кроків.

Зараз дивляться

Незабаром учасники перенесли широкий спектр операцій, включно із загальною хірургією, ортопедичною хірургією та нейрохірургією. Середній вік становив 57 років. Жінок було 74,7%.

Ключові результати були такі:

  • близько 12,6% учасників зіткнулися з ускладненням протягом 90 днів після операції;
  • ризики виникнення ускладнення протягом 30 днів після операції були на 45% меншими, якщо пацієнти робили понад 7 500 кроків на день до операції;
  • після поправки на супутні захворювання, ІМТ, стать, расу і складність операції ймовірність виникнення ускладнення була на 51% нижчою, якщо пацієнти проходили понад 7500 кроків на день до операції.

Мета дослідження – змінити фізичну активність у передопераційному періоді та покращити післяопераційні результати. Проте все ж таки потрібно більше доказів, щоб впевнено відповідати на ці запитання, резюмують науковці, обґрунтовуючи необхідність подальших досліджень.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-22 12:03:45