Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Лікарі прямо пов’язують пародонтит з ризиком діабету, ревматоїдного артириту і навіть деменції

Дослідники виявили прямий зв’язок між здоров’ям порожнини рота, зокрема, ясен, з серцево-судинними захворюваннями, діабетом і хворобою Альцгеймера.

Науковці Великої Британії зазначають, що після 65 років 64% людей уже мають помірний або важкий пародонтит. Загалом ця хвороба 11-а в ряду найпоширеніших хвороб у світі.

Пародонтит – запальне захворювання ясен. Причому інфекція гніздиться не на слизовій поверхні, а глибоко під поверхнею, тому багато людей навіть не здогадуються про її невидиму руйнівну роботу до самої катастрофи – втрати зуба.

Зараз дивляться

Сім К. Сінграо, старший науковий співробітник стоматологічної школи Університету Центрального Ланкаширу зазначає, що втрата зуба – ще не все. Кровотоком одночасно з інфекцією пародонтозу поширюються бактерії Treponema denticola та Porphyromonas gingivalis. Тобто підточується здоров’я далеко за межами ротової порожнини.

– Якщо уявити кровотік як автобус, то він бере пасажирів – у цьому випадку бактерії в ротовій порожнині – і поширює їх по всьому тілу, – каже Сінграо.

За його словами, деякі “небезпечні пасажири” потраплять у мозок, деякі – в артерії, деякі – у підшлункову залозу чи печінку.

Непрохані гості викликають запалення та загострюють хронічні захворювання.

Крім того, дослідження показали, що зв’язок пародонтиту з іншими захворюваннями є двостороннім. Приміром, пародонтит може погіршити атеросклероз, затвердіння стінок артерій, а наявність атеросклерозу, своєю чергою, сприяє розвитку пародонтиту.

Бактерії, що викликають пародонтит, виявили і в атеросклеротичних бляшках в судинах.

Проте найсильніший двосторонній зв’язок із пародонтитом має діабет.

У людей з цукровим діабетом II типу у три рази більший ризик розвитку пародонтиту, ніж у людей без діабету.

Дослідники навіть вивчали можливість лікування діабету шляхом придушення хронічного запалення ясен.

Ще одне дослідження пародонтиту провели науковці Нью-Йоркського університету. Вони довели, що втрата зубів несе додаткові ризики, зокрема, зниження когнітивних функцій.

Професорка відділу глобальної охорони здоров’я коледжу медсестер Нью-Йоркського університету Бей Ву, виявила тривожну залежність: чим більше зубів людина втрачає, тим більший ризик погіршення когнітивних функцій, аж до деменції.

Бей Ву вивчала дані про здоров’я 34 тис. пацієнтів у США, і виявила, що кожен втрачений зуб підвищує ризик когнітивних розладів на 1,4% і ризик деменції на 1,1%.

Професорка каже, що люди зазвичай дуже дивуються, коли вона підкреслює зв’язок між втратою зубів і ризиком деменції.

Рішення проблеми насправді просте – вчасна діагностика. Вона можлива лише за умови регулярного відвідування стоматологічного кабінету.

Тому треба постійно спростовувати поширену хибну думку, що якщо зуби не болять, то й не варто йти до стоматолога.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-21 15:36:49