Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Алергія на холод: як розпізнати та що робити

З настанням зимових морозів деякі люди починають страждати від алергії на холод. Почервоніння, висипання, свербіж – далеко не єдині ознаки реакції організму на низькі температури.

Лікар-алерголог Анастасія Левченко розповіла про симптоми алергії на холод і як із нею боротися.

Що таке алергія на холод

Легкий рум’янець на щоках та сльози через сильний вітер не свідчать про наявність алергії. Водночас у кожного вона може проявлятися індивідуально, ця реакція організму не є типовою.

Зараз дивляться

– Розвиток алергії на холод пов’язаний із виділенням в організмі особливих білків кріоглобулінів. Саме вони утворюють імунні комплекси за умови низьких температур та активують гістамін, який викликає прояви алергічної реакції. Основним пусковим механізмом цього каскаду реакцій є холод. А хто саме буде схильний до цієї алергії, вирішує вже генетика, – каже Анастасія Левченко.

За її словами, найчастіше її фіксують у людей віком від 15 до 35 років, до 70% випадків серед жінок.

Симптоми алергії на холод

Ознаки виникають на локальних ділянках шкіри.

Симптоми:

  • почервоніння;
  • набряки;
  • сухість, лущення;
  • сильне свербіння;
  • почервоніння очей та сльозотеча;
  • закладеність носа;
  • кашель та чхання;
  • пухирі або висипання.

– Буває, що у пацієнта набрякають губи, слизові оболонки рота, горла. Під час вживання холодних напоїв набряк з’являється у ділянці губ, слизової ротової порожнини, – додає алерголог.

Види алергії на холод

Фахівці виділяють кілька видів алергії на холод – холодний дерматит, холодова кропив’янка, холодовий кон’юнктивіт, холодовий риніт, холодова астма.

Водночас така реакція організму може свідчити про інші проблеми зі здоров’ям.

Що робити

Людині, у якої фіксуються такі ознаки, потрібно мінімізувати контакт із холодом та вітром. Водночас не потрібно зловживати ліками. Приймати їх потрібно лише після консультації із лікарем.

– Надавайте перевагу одягу з натуральних тканин, захищайте шкіру спеціальними кремами, на губи наносьте спеціальний бальзам, – підсумовує фахівець.

Лікарі рекомендують звернутися до алерголога, який допоможе встановити, чи це алергія на холод, і порадить засоби, які допоможуть боротися з нею.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-11 12:23:20