Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Вірменія ратифікує Римський статут МКС, але арештовувати Путіна не планує

Республіка Вірменія повністю ратифікує Римський статут Міжнародного кримінального суду.

Про це під час урядової години в Національних Зборах заявив прем’єр-міністр країни Нікол Пашинян, повідомляє Armenpress.

– Уряд направив Римський статут до Національних Зборів, і згідно з моєю позицією і позицією нашої фракції, він буде повністю ратифікований. Це ніяк не пов’язано з відносинами Вірменія-Росія, це стосується питань безпеки Вірменії, – сказав глава уряду.

Вірменія підписала Римський статут 17 липня 1998 року. Наприкінці 2022 року уряд країни звернувся до Конституційного суду з питання відповідності Римського статуту Конституції. 24 березня 2023 року КС визнав відповідними Основному закону зобов’язання, закріплені у Римському статуті МКС.

Зараз дивляться

1 вересня 2023 року уряд Вірменії направив Римський статут до парламенту для ратифікації.

11 вересня Нікол Пашинян заявив, що ратифікація Римського статуту не пов’язана з відносинами з Росією, просто в часі процес збігся “з контекстом відносин Росії та МКС”. За його словами, ратифікація документа пов’язана “з прикордонною з Азербайджаном ситуацією, напруженістю”.

За його словами, Вірменія ратифікує Римський статут, оскільки бажає, щоб події травня 2021 року, вересня 2022 року, коли стався напад ЗС Азербайджану на територію Вірменії, стали предметом розслідування у Міжнародному кримінальному суді.

Римський статут Міжнародного кримінального суду – міжнародний договір, що заснував Міжнародний кримінальний суд (МКС). Ухвалений на дипломатичній конференції в Римі 17 липня 1998 року і набув чинності з 1 липня 2002 року. Серед іншого, Статут встановлює функції, юрисдикцію та структуру суду.

Станом на березень 2023 року договір підписали 155 держав, але ратифікували – 123.

Згідно з Римським статутом, МКС розслідує найсерйозніші злочини, що викликають занепокоєння міжнародної спільноти: злочин геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини, а також злочин агресії.

Ордери МКС на арешт Володимира Путіна

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої при президенті РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Ордери видано за обвинуваченням у незаконній депортації населення (дітей) і незаконному переміщенні населення (дітей) з тимчасово окупованих районів України в Росію.

Згідно з процедурою, влада країни, до якої приїде російський диктатор, зобов’язана видати його МКС, як воєнного злочинця.

3 серпня глава МКС Петро Гофманський заявив, що Суд може видати нові ордери на арешт Путіна, зокрема у справі щодо воєнних злочинів приватної військової компанії Вагнера.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-09-13 19:49:58