Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Особливості та переваги використання блокчейн-технології у реальному житті

Кожен із нас точно чув про криптовалюту. У цьому немає нічого дивного, адже курс біткоїна сьогодні становить надхмарні $30 тис., при цьому інші цифрові валюти також показують впевнене зростання на тлі нестабільної банківської системи.

А чи багато хто чув про базову складову крипти, а саме – технологію блокчейн? Перша згадка про цю базу даних датується 90-ми роками минулого століття, коли про криптовалюту майже ніхто не знав.

Дізнаймося трохи більше про блокчейн, а також визначимо, як її ще можна використовувати в реальному житті.

Особливості блокчейн-технології

Ця технологія – це свого роду база даних, яка є ланцюжком з блоками. У цих блоках міститься інформація про транзакції та інші операції в мережі.

При проведенні угод (купівля крипти, укладання смартконтрактів, обмін токенів) осередок цієї бази даних записує всю інформацію, а справжність файлу підтверджують сусідні блоки.

Таким чином, технологія працює без втручання третьої сторони, якою у реальному світі виступає банківська система. Це забезпечує не лише високу швидкість транзакцій, а й прибирає комісію посередника.

Щодо безпеки, то саме сусідні блоки є гарантами справжності конкретного осередку. Виходить, що система перевіряє сама себе, при цьому блокчейн надає доступ до інформації, але не дозволяє змінювати дані або видаляти їх.

Висока швидкість транзакцій, відсутність третьої сторони та максимальна захищеність дозволяють використовувати технологію блокчейн у різних сферах, наприклад:

  • міжнародні фінансові перекази;
  • створення платформ контролю за державними закупівлями;
  • розробку стартапів;
  • захист авторських прав;
  • розробку платіжних систем.

З кожним днем з’являється все більше напрямків, у яких використовується блокчейн. Це тільки підвищує популярність технології та дозволяє активно впроваджувати криптовалюту у наше життя.

Як в Україні запроваджується блокчейн

Наша країна є одним із лідерів у впровадженні блокчейн-технологій у життєдіяльність державної системи. Крім того, українські програмісти ведуть успішну роботу щодо розробки додатків для децентралізованої системи.

Одним із таких є додаток SmartCity. З його допомогою жителі міст Європи можуть користуватися різними послугами, наприклад, записати дитину в садок чи школу, не витрачаючи час у чергах.

Програма значно заощаджує час, мінімізує особистий контакт (це було особливо важливо у часи ковіду) та сприяє боротьбі з бюрократією й корупцією на місцях.

Також є усім відома платформа ProZorro. Вона дозволяє кожному українцю дізнатися, куди йдуть бюджетні кошти. У системі можна переглянути деталі різних держзакупівель на муніципальному та державному рівні.

З її допомогою було відстежено численні корупційні схеми та випадки, коли чиновники обирали не найвигідніший, а найдорожчий проєкт.

Незабаром буде впроваджено систему електронного голосування, основою якої виступає блокчейн-технологія. Це дозволяє говорити про хороші перспективи технології в цілому та можливості для України зокрема.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-14 13:32:42