Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Маковея 2023: дата, традиції та прикмети свята

Влітку українці святкують три свята, присвячені Ісусу Христу. Їх назви скорочені від слова Спаситель, відповідно, називаються – Спаси.

В Україні святкують три Спаси – Медовий, Яблучний і Горіховий. Медовий Спас в народі ще називають святом Маковія.

Коли в Україні відзначають свято Маковія у 2023 році, а також про традиції та прикмети на Медовий Спас читайте в матеріалі Фактів ICTV.

Коли в Україні Маковій 2023 – дата

Медовий Спас, Перший Спас або, як його ще називають, Спас на воді, Маковий Спас, Маковій – велике свято, яке щорічно відзначають 14 серпня.

Проте з 1 вересня 2023 року Україна переходить на святкування церковних свят за новим календарем. Відповідно, у 2024 році Маковій в Україні відзначатимуть 1 серпня.

Традиції на Маковія 2023 в Україні

Маковій, або Медовий Спас, вважається початком Успенського посту, який триває два тижні. Тому 14 серпня заведено пекти печиво з медового тіста, готувати інші десерти з меду та займатися бджільництвом.

Наші предки вважали, що саме у цей день необхідно збирати та святити мед. Зазвичай до 14 серпня всі соти у вуликах вже були наповнені медом і пасічники починали його збирати.

В давнину також вважалося, що мед на Маковія цілющий. Тому його додавали у страви, напої та просто вживали, щоб вилікувати різні хвороби.

В цей день у церквах також освячували воду, квіти й мак: люди святково вбиралися та вирушали у церкву з букетами польових квітів.

Свято Маковія ще називається в народі Першого Спаса або Спаса на воді, тому хворі купалися цього дня в річці, оскільки вода вважалася цілющою.

Прикмети на Маковія 2023

  • У цей день не можна голосно святкувати, інакше в наступному році не буде меду.
  • Якщо троянди на Маковія повністю відцвіли – літо підійшло до кінця.
  • Дощ на Медовий Спас означає, що цілий рік не будуть горіти ліси.
  • Якщо ластівки та стрижі вже відлетіли або зібралися відлітати в теплі краї – ночі будуть холоднішими.
  • Якщо на Маковія жаркий день – весь наступний рік буде теплим.
  • У день свята не можна нікому бажати зла, адже воно повернеться до вас. А якщо не хочете накликати на себе біду, не варто на Маковія лаятися та лихословити.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-04 18:47:07