Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

УІНП підготував перелік населених пунктів, які слід перейменувати – список

Український інститут національної пам’яті підготував перелік населених пунктів, у назві яких міститься символіка російської імперської політики.

Згідно із законом про деколонізацію, який засуджує російську імперську політику в Україні та забороняє пропаганду її символіки, слід деколонізувати такі топоніми.

Перелік поки складається без населених пунктів на тимчасово окупованій території України. Він містить 183 населених пункти (переважно села), а також названо підстави для перейменування.

— Цей перелік не є вичерпним і буде доповнюватися. Оприлюднюючи його, УІНП має на меті сприяти громадам й органам місцевого самоврядування та звернути їхню увагу на ті назви, які містять російську імперську символіку згідно з законом, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що упродовж наступних шести місяців, до 27 січня 2024 року, місцева влада повинна подати до Верховної Ради свої пропозиції назв для тих населених пунктів, які підпадають під перейменування згідно з законом.

У переліку, зокрема, населені пункти із назвами Суворовське, Чкаловка, Пестеля, Першотравневе, Новомосковськ, Пушкіне, Красна Слобідка, Червоноград тощо.

В УІНП також повідомили, що нині триває формування експертної комісії, яка надаватиме фахові висновки з питань, які виникатимуть в ході деколонізації. До неї увійдуть авторитетні науковці, які представляють академічні інституції й університети країни.

Джерело: Український інститут національної пам’яті

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-03 18:23:11