Будівельні матеріали м.Ніжин
Україна і світ

Бойові медики отримають право переливати кров пораненим – Маляр повідомила, що рішення узгоджене

Заступник Міністра оборони України Ганна Маляр повідомила у своєму Telegram-каналі, що нарешті узгоджені всі розбіжності і бойові медики матимуть повне право здійснювати переливання крові пораненим на догоспітальному етапі. За умови відповідної підготовки.

Власне, вся дискусія точилась саме довкола підготовки.

– Командування медичних сил і Міноборони вважають, що для здійснення переливання крові бойовий медик повинен пройти відповідну підготовку, – пояснила Маляр.

У цьому питанні знайдене спільне з МОЗ рішення.

Нагадаємо, що заборона бойовим медикам переливати кров пораненим бійцям на догоспітальному етапі викликала шквал критики у суспільстві.

Постанова уряду про задоволення потреб сил безпеки та оборони в донорській крові та компонентах крові в умовах воєнного часу, ухвалена 30 червня, не передбачала бойових медиків у переліку осіб, які мають право здійснювати, при гострій потребі, трансфузію.  Оскільки, такі маніпуляції, за текстом постанови, повинні проводити лише лікарі.

– Трансфузія – це не ампутація, яку виконує виключно хірург. Це нескладна маніпуляція, її можна навчитися робити. Єдине, потрібно розуміти, за яких станів пацієнта її варто застосовувати, – сказала  співзасновниця платформи ДонорUA Ірина Славінська.

І ось нарешті проблема вирішена. Це реально допоможе врятувати чиєсь життя.

Джерело: Ганна Маляр

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-08-03 16:05:43